Artikel

Aangeraakt

Ooit vertelde een vrouw, die zeer bewust in het leven stond, me over hoe ze het in haar gezin regelde, hoe ze communiceerde en problemen het hoofd bood. Ik had grote bewondering voor haar; wat had ze alles goed voor elkaar. En toen begon ik over seksualiteit en dat we het daar nog niet eens over gehad hadden. ‘Nou’, zei ze, en zuchtte, ‘daar kunnen we nog wel een gesprek aan wijden. Ik moet eerlijk zeggen dat onze seksuele relatie het meest ingewikkelde deel is en dat had ik niet verwacht.’

Ook ik zuchtte diep en knikte. Ja, daar herkende ik wel wat van. En hoewel we het er niet over hadden (misschien komt dat gesprek nog een keer?), vroeg ik me af of dit ook deels te maken had met haar eigenschap hoog sensitief te zijn.

Week van de HSP

Na de Week van de HSP leek het me mooi om HSP en seksualiteit weer eens aandacht te schenken, omdat ik zeker weet dat er vrouwen zijn, die net zo worstelen als de bewuste vrouw en als ik zelf. En als jij bij de 20 procent hoog sensitieve mensen hoort, vind je niet altijd herkenning om je heen. Misschien in dit blog wel een beetje.

Ik ga twee onderwerpen aan elkaar koppelen, geïnspireerd door een studiemiddag: hoge mate van alertheid en aanraking. Het vraagt even wat van je, maar dan begrijp je jezelf daarna hopelijk ook weer wat beter. Keep reading!

Eigenschappen

Als HSP ben je alert: je hoort, ziet, ruikt en voelt veel en dit krijgt aandacht in je hoofd. Alles komt binnen, moet beoordeeld worden op risico’s en vervolgens een plaats krijgen. Je voelt ook veel qua emoties, van jezelf en de ander, en ook daar werken je hersenen hard aan. Er zijn nogal wat hoog sensitieve mensen die hierdoor ook daadwerkelijk veel in hun hoofd zitten.

Aanrakingen

Aanrakingen zijn intiem, komen ontzettend dichtbij. Je voelt ze, soms zelfs zonder te kijken. Als iemand dichtbij je komt staan, voel je dat soms al voor je aangeraakt wordt. En wanneer iemand je een hand geeft, heb je daar ook direct een indruk van: het voelt prettig, slap, dominant of vriendelijk. Aanrakingen kunnen je ‘openen’ en laten ontspannen, maar ze kunnen je ook laten verstijven of de neiging tot wegvluchten of vechten geven.

Er zijn effectieve aanrakingen, verzorgend en doelmatig. En er zijn affectieve aanrakingen, bedoelt om verbinding te maken en om de ander te raken van binnen. Bedoelt om nabijheid te tonen, de ander iets te vertellen.

Aanrakingen vragen aandacht en contact, betrokkenheid. Als dat er niet is, voelt het doelmatig en afstandelijk. En mogelijk niet prettig.

Alert en aangeraakt

Wat als we deze twee nu eens naast elkaar leggen? Dan zie ik een man of vrouw die nooit uit staat of daar veel moeite voor moet doen. Ik zie iemand voor me, die alles hoort en ziet en zich bewust is van de stemming, stembuiging en kleine signalen van de ander. En die alerte persoon, vaak vol in het hoofd, wordt aangeraakt door de partner.

Ook deze aanraking wordt extra gevoeld. Zintuiglijk, maar waarschijnlijk ook wel emotioneel. Een HSP kent vaak extra diepe dalen én echte grote hoogten qua verdriet en vreugde. Een HSP verlangt naar verbinding, maar die kan er alleen zijn als er twee mensen gericht zijn op die affectieve aanraking: gericht op verbinding. Maar is de HSP daar? Of is die met zijn of haar hoofd nog ver weg?

Aandacht naar de aanraking

De studiemiddag over aanraking heeft me één mooi inzicht opgeleverd, wat ik graag met jullie deel. Een vol hoofd vol onrust vraagt een rustige of zelfs stille aanraking. De spreker vertelde: ‘Wat doen we vaak als onze kinderen huilen of overstuur zijn? We aaien ze over hun rug met snelle halen. Stil maar, sussen we.’ Ik zag mezelf het inderdaad doen. 

Vervolgens legde ze uit dat de aanraking rust kan geven, mits de ander er met zijn/haar aandacht naartoe gaat. En hoe wilder de aanraking, hoe lastiger dat is. Om de troost en nabijheid tot zich door te laten dringen, moet de ander je hand gaan voelen. Dat gaat het beste met rustig bewegen óf zelfs gewoon simpelweg je hand op de rug, tussen de schouderbladen. Of onder op de rug; dan gaat de ademhaling ook naar beneden.

Ik probeerde het uit bij de kinderen. Eerder kreeg ik vaak de vecht-reactie: ze duwden me weg als ik nabij kwam in hun boosheid. Maar tot mijn verbazing werkte de hand tussen de schouderbladen vaker wél dan niet.

In je lijf komen

En dan nu de stap naar die mensen die we voor ons zagen: de één nog volop in het hoofd, de ander helemaal klaar voor een moment van intimiteit. De laatste raakt de ander al aan, de eerste reageert afwerend. Openlijk of stilletjes van binnen. Met hetzelfde effect: het gaat niet werken.

Wat als ze het eens anders proberen? Met het doel om uit hun hoofd te gaan, in het lichaam te komen om te kunnen voelen, beginnen ze met een rustige aanraking of zelfs een stille aanraking. Geen beweging. En let op: rustig is niet hetzelfde als zacht. Enige druk helpt juist wél!

Geldt dit alleen voor mensen met HSP? Nee, zeker niet. Alleen kan het effect van een vol hoofd én het effect van een andere aanraking dus wel sterker zijn. En voor hetzelfde geld werkt het bij jou anders, ook als je HSP bent. Prima toch! Gewoon rustig blijven zoeken, dan komt voor jou dat moment van inzicht vast ook.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *