
De baas over je lijf
De fijnste voorlichtingsboeken passen in het rijtje van andere biebboeken, zodat ze met de grote stapel mee komen op voorleesmomentjes. ‘De baas over je lijf’ van Melanie Meijer en Iva Bicanic is zo’n boek. Ik lees het met de jongedame na een boekje over een ondeugende baby en voor een boekje over hebben en houden. Heerlijk!
‘De baas over je lijf’ bestaat uit drie delen, die mogelijk ook los verkrijgbaar zijn. De simpele verhaaltjes sluiten aan bij de belevingswereld van jonge kinderen. Twee kinderen douchen, gaan zwemmen, er komt een tante op bezoek. Het gaat over kleding, bloot, fijne en niet fijne aanrakingen en situaties die te ver gaan.

Deel 1 ‘In je blootje’ helpt kinderen lichaamsdelen te benoemen, inclusief de penis en de vulva/vagina. Kinderen leren over verschil tussen jongens en meisjes en zien bijv. hoe een jongen staand kan plassen en een meisje zittend. Dit is een belangrijke stap in de seksuele voorlichting: weet hoe alles heet, zodat je het kunt benoemen.
Deel 2 ‘Dat is fijn’ gaat een stap verder door fijne en minder fijne aanrakingen te introduceren. Allerlei situaties komen langs. Lieve knuffels, een nare duw, een kus die je wel wilt en een kus die je niet wilt. Het biedt mogelijkheden om je kind vragen te stellen. ‘Waarom denk je dat ze dit niet fijn vindt?’
Ook in dit deel geldt dat kinderen taal krijgen aangereikt, zodat ze kunnen aangeven wat ze willen. Alleen al leren dat aanrakingen ook niet fijn kunnen zijn, is belangrijk. Net als het weten dat dit oké is, dat een kind de baas is over zijn lijf, maar ook over zijn kusjes.

Het 3e deel ‘Nee zeggen mag’ gaat verder over grenzen stellen. De hoofdpersonen maken situaties mee die eerst oké zijn en daarna over hun grenzen aan. Passend bij de leeftijd van de doelgroep laten de kinderen hierin voorbeeldgedrag zien: ze zeggen nee en vertellen het aan mama. Die bekrachtigt dit door te benadrukken dat het goed is om ‘nee’ te zeggen, dat het mag en oké is.
Verder noemt ze ook duidelijk dat het belangrijk is om dit soort dingen tegen papa of mama te zeggen. Want ‘nee’ zeggen is moeilijk, papa of mama mag tussenpersoon zijn en woorden geven aan de grens van een kind.
Alle deeltjes bieden ruimte om eigen woorden te kiezen en het gesprek aan te gaan. Onze jongedame was duidelijk in haar feedback: ‘Niet zoveel vragen stellen, gewoon lezen!’ Inderdaad zijn er delen in het boekje waar wel heel weinig verhaal in zit. Dus verzon ik het zelf en stelde maar één vraag of sloeg het over.
De boekjes richten zich op kinderen van drie tot vijf jaar. Onze oudste van 5,5 vindt het niet interessant genoeg meer, maar als je te maken hebt met drie- en vierjarigen is dit boekje een aanrader! En wie weet vangen oudere kinderen dan ook nog wat nuttigs op.
De baas over je lijf is te koop voor 24,99 euro.
Platform Seksuele vorming wil blijven schrijven om elk gezin een veilige plek te laten zijn of worden voor de seksuele ontwikkeling van kinderen. Klik hier om daar financieel aan bij te dragen. Lees meer op de pagina ‘Doe mee’ of in dit blog.

Seks als verrader
Dit vind je misschien ook leuk

Seks is een hoop gedoe
9 februari 2022
Stuiterende hormonen
15 juni 2020