Blogs,  Materiaal

Barones Stippeltje en het kwaad

Kwaad. Evil. Of je nu gelooft in God of niet; iedereen ziet dat er kwaad is in deze wereld. Dat het rondgaat en vernietigt wat mooi en goed is. Dat het in mensen kruipt, ontzagwekkend groot of klein en subtiel. En ja, dat het ook seksualiteit aantast of zelfs kapotmaakt.

Al langere tijd zoek ik naar een manier om de kinderen over dit alles te vertellen, zonder al te abstract te praten. Kwaad in kindertaal. Want van vroeger weet ik dat het je ontzettend bang kan maken. Ik was sensitief en dacht verder door dan de volwassenen vertelden. Aangezien de kinderen minstens een deel van mijn genen hebben, wil ik voorzichtig zijn.

Op een dag lazen we ‘Barones Stippeltje’ en dat bleek voor ons de perfecte woorden en beelden te geven, bijna als een moderne gelijkenis. Barones Stippeltje woont op een kasteel, heeft geen geld meer en dan is er meneer Hapsie (toepasselijke naam) die het wil hebben (hap!). Zijn doel: kapot maken.

Meneer Hapsie is, voor een kinderboek, verrassend slecht. Er is geen bekering, geen inzicht, geen greintje menselijkheid. Hij heeft handlangers (de zonnebrillen) die net zo boosaardig zijn als hij. Nietsontziend gaat hij op weg naar zijn doel.

‘Zijn doel: kapot maken.’

Na een doordeweekse maaltijd pakte ik het boek erbij i.p.v., zoals gebruikelijk, de kinderbijbel. En ik vertelde: ‘Weten jullie nog van Barones Stippeltje…? Zoals er daar meneer Hapsie was, is er in onze wereld ook kwaad. De Bijbel noemt hem duivel of satan. Hij wil kapot maken. Alles!’ Het was alsof er lichtjes aangingen in de hoofden van de meiden. Ze konden het voor zich zien.

Vanaf dat gesprek hebben we een taal om over kwaad te praten. Er zullen momenten komen dat ik hierop terug kan pakken, ook als we praten over seksualiteit en over relaties. Meneer Hapsie wil namelijk relaties slopen en onze seksualiteit breken.

De meiden zijn enthousiast om de strijd aan te gaan. Die nare meneer Hapsie; we zullen hem! Onze wapens zijn o.a. liefhebben en respecteren. Ik lach om hun enthousiasme, maar in de glimlach zit ook weemoed. Ik weet hoe sterk meneer Hapsie is.

Gelukkig was het rond dat gesprek Hemelvaartsweekend. Hapsie wordt niet goed, maar het goede overwint wel. En daar gaat hemelvaart over: een goede, rechtvaardige Koning die herstelt en heelt.


Platform Seksuele vorming wil blijven schrijven om elk gezin een veilige plek te laten zijn of worden voor de seksuele ontwikkeling van kinderen. Klik hier om daar financieel aan bij te dragen. Lees meer op de pagina ‘Doe mee’ of in dit blog.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *