Blogs

Daar kan geen speeltuin tegenop

‘Mam, zullen we gaan tekenen met de computer?’ Mijn dochter kijkt me hoopvol aan.

We hebben het al vaker gedaan: in een filmpje wordt lijntje voor lijntje voorgedaan hoe je een figuur tekent. Wij voeren uit en kleuren het in met waterverf. Heerlijk vindt de oudste het! Maar oh… wat kost het veel tijd!

Ik twijfel, overweeg even om er met een studieboek naast te gaan zitten. Dan kan ik ook nog wat nuttigs doen. Zo ben ik: altijd nuttige dingen willen doen. Altijd tijd tekort om te doen wat zo belangrijk lijkt. Ik knik. ‘Oké.’

Na drie kwartier kijk ik in het glunderende gezicht van mijn dochter. Het is haar gelukt! Het lijkt echt op een poes, meer nog; het lijkt wel een schilderij. De rest van de dag zweeft ze. Op de succeservaring, op het intieme moment van ons samen waarin ze onverdeelde aandacht kreeg. Zodra papa thuis komt, vliegt ze op hem af en toont hem het papier: ‘Kijk, papa!’

‘… het lijkt wel een schilderij.’

Dat klinkt perfect, vind je niet? Als ik altijd zo’n moeder zou zijn, zouden er heel wat minder conflicten in ons huis plaatsvinden. Zou mijn dochter minder boos zijn, zou mijn andere dochter minder om aandacht schreeuwen. Maar dat doen ze wel, want veel te vaak zucht ik, zeg dat ik dit of dat nog moet doen of verschuil me inderdaad met een studieboek naast hun activiteiten.

Zelfs een speeltuinbezoek voelt soms nog makkelijker, omdat de kinderen dan hun gang gaan en ik kan genieten van de zon. Geld is er genoeg, leuke uitjes ook. Er is niets, helemaal niets mis mee, maar het weegt niet op tegen dat intieme moment aan tafel. Tenzij ik al mijn aandacht op de kinderen richt en ik met hen in de zandbak duik.

Misschien moet ik, zoals ik eens hoorde van een andere ouder, beginnen met één keer op een dag zo’n onverdeelde-aandacht-kwartier. Omdat ik daarmee het hart van de meiden raak. Omdat ik dan zeg: ‘Jij bent van waarde, voor jou leg ik alles aan de kant, want wat jij interessant vindt, wil ik ook kennen.’ Omdat ik daarmee geen bevestiging uitspreek, maar het met mijn hele hart ben.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *