Gesprekstof

Een online persoonlijkheid

In de serie ‘Gespreksstof’ lees je artikelen die je helpen in gesprek te gaan met je jongere. Het zet jou zelf aan het denken en geeft handvatten in het gesprek.

Ik herinner me een tijd waarin we pasfoto’s uitwisselden. Was het einde basisschooltijd of aan het begin van de middelbare school? We ruilden; mijn foto voor die van een ander. Ik stopte ze in mijn portemonnee en soms kwamen ze eruit en bekeek ik ze.

Ik herinner me uitspraken van anderen of mezelf als: ‘Ik zie er niet uit op die foto hoor.’ En heel soms weigerde iemand zijn pasfoto te delen. Heel veel kon je niet doen aan hoe je eruit zag op die kleine rechthoekjes. Je was tenslotte ook maar gewoon gaan zitten op een kruk, kin iets omhoog, schouders recht, glimlachen, flits en weer wegwezen.

Hoe anders is dat nu!

Onder meiden speelt meer dan bij jongens dat ze het perfecte plaatje willen schieten om te kunnen delen. Ze zoeken een mooie plek uit, denken na over wat ze aantrekken, over hoe ze gaan staan, over de stand van hun mond, hun make-up en hoe hun haar is. Ze maken soms wel honderd foto’s om vervolgens achter de computer de beste uit te zoeken. Die kan nog bewerkt worden dan is een foto publicatiewaardig, hopelijk.

Sommige meiden hebben twee accounts op Instagram. Eén persoonlijke, waar alleen goede vrienden mogen volgen, en een open account waarop ze hun professionele zelf tonen. Daar mag iedereen hen volgen en daar plaatsen ze geen gekke selfies.

Het laat iets zien van wat voor jongeren heel gewoon is: het zijn van een ‘levend’ mens en het hebben van een ‘online persoonlijkheid’. Die laatste kun je veel meer zelf bepalen. Jij kiest wat je laat zien en hoe je jezelf laat zien.

Online zijn er allerlei video’s en tips beschikbaar om jezelf zo goed mogelijk neer te zetten. Wat ‘goed’ betekent, kent zo zijn eigen wetten. Slank, sexy, met speciale regels voor wenkbrauwen, de stand van je mond, je heupen, je gezicht, je billen…

‘Je was ook maar gaan zitten op de kruk.’

Hoe bewust deze keuze gemaakt wordt, is voor iedere jongere anders. De één volgt hierin volledig het eigen idee en laat zich niet gek maken door meningen, likes en meer. Een andere jongere is gevoeliger, wordt onzeker, gaat meer tonen van wat positieve reacties op roept.

Jij had je pasfoto, je jongere heeft Facebook, Instagram, TikTok, Signal of nog iets anders. Ga het gesprek eens met elkaar aan. Nee, wacht… ga eerst terug naar jezelf. Jij had geen online persoonlijkheid, maar welke kleding droeg jij en waarom? Welk beeld wilde jij laten zien? Hoe onzeker voelde jij je? (En: als je wel online bent, wat laat je zien?)

Vanuit die eigen kwetsbaarheid kunnen de mooiste gesprekken ontstaan met je kind of jongere. Welk beeld laten zij zien van zichzelf? Wat zie jij als ouder? Hoe vind je kind dat? Wil het kind het beeld laten zien dat hij/zij toont? Hoe echt is het? Hoever wil je jongere gaan daarin?

Een mooi gesprek gewenst!

Tip: Lees het boek Picture perfect van Kelli van der Waals om meer inzicht te krijgen in het creëren van de online persoonlijkheid en hoe jongeren daarmee om gaan.  

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *