Interview

‘Er ligt een sfeer van schaamte om seksuele opvoeding’

Door Hendriëlle (dit interview is verschenen op eva.eo.nl)

In haar zoektocht naar informatie en advies over seksuele opvoeding, kwam Elza Hogendoorn erachter dat er veel sites zijn over dit onderwerp, maar niet voor en door ouders. Een jaar geleden, middenin de coronatijd, besloot ze haar baan op te zeggen en zelf zo’n blog te beginnen; platformseksueleopvoeding.nl. Dat begint inmiddels steeds meer vorm te krijgen.

Ze heeft een achtergrond als professional in de jeugd- en gezinshulpverlening, en kan voor inspiratie voor artikelen op haar blog putten uit tien jaar werkervaring. Náást de vraagstukken die ze tegenkomt tijdens de opvoeding van haar twee dochters van vier en drie jaar oud. Ze leest en recenseert ze informatieve boeken en geeft online cursussen aan mensen uit de gemeente, vriendenkringen of oudergroepen. Bijvoorbeeld de cursus ‘seksuele opvoeding, de basis’, waarin het hoe, wie, wat, waar en waarom langskomt. Inclusief tips over wanneer vertel je wat? 

Het blog richt zich met name op het ondersteunen van ouders. “Seksuele ontwikkeling is een heel breed thema en gaat ook over je identiteit vormen. Ik schrijf niet heel concreet over situaties waar ouders tegenaan lopen, want concrete situaties vragen om concrete antwoorden. Bij de opvoeding spelen er heel veel andere factoren een rol, zoals normen en waarden en het karakter van het kind”, zegt Elza. In haar blogs probeert ze het christelijke element zo subtiel mogelijk te verwerken, zodat het ook interessant is voor niet-christelijke ouders. 

Ze merkt dat het onderwerp seksuele opvoeding niet iets is wat je op schoolpleinen bespreekt. “Het ligt wel gevoelig, omdat het sterk raakt aan de privacy van je kind. Daarnaast ligt er toch nog een sfeer van schaamte omheen. Het is een heel normaal onderwerp, maar als je het niet zelf hebt meegekregen, is het lastig om er gewoon over te praten.” Dat het een onderwerp is dat je niet gemakkelijk deelt, merkt ze ook doordat de artikelen die ze via sociale media deelt niet veel worden geliket. 

Elza Hogendoorn

VEILIGE PLEK

“Het eerste doel van de blog is dat er steeds meer gesprek over komt. Uiteindelijk is het mijn verlangen dat gezinnen veilige plekken zijn voor de seksuele ontwikkeling van kinderen”, vertelt Elza. Ze wordt regelmatig aangesproken door ouders uit de omgeving die iets uit een blog herkennen of daar vragen over hebben. Voor sommige blogs interviewt ze zelf ook andere ouders. Onlangs schreef ze nog een blog over de ‘gevaarlijke’ website waarop kinderen vanaf acht jaar kunnen videochatten met onbekenden en het risico lopen om het doelwit te worden van pedofielen.

In de toekomst wil ze, naast het schrijven van blogs, ook meer gaan toeleggen op het ontwikkelen en geven van on- en offline cursussen. “Het zou mooi zijn als ouders de seksuele opvoeding door het hele leven van hun kind heen weven. Je hoeft niet alles in één keer te vertellen, maar mag brokjes laten vallen. Dat is een eyeopener voor sommige ouders.”

TIPS VOOR SEKSUELE OPVOEDING

1.    Tot een bepaalde leeftijd (6-8 jaar) kennen en voelen kinderen nog weinig schaamte. Dat maakt dat seksuele onderwerpen voor hen totaal niet gênant zijn. Na die leeftijd gaan ze grinniken of willen ze er steeds minder met je over praten. Hoe jonger je begint, hoe beter dus.
2.    Lees (prenten)boeken voor kinderen waarin seksuele voorlichting wordt gegeven om zo te ontdekken welke woorden je kunt gebruiken, welke onderwerpen de revue passeren en op welk niveau je kunt vertellen. 
3.    Grijp elke gelegenheid aan om desnoods in één zin een stukje voorlichting te geven: een Bijbelverhaal, parende duiven in de dakgoot, een zwangerschap, situaties in bad.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *