Artikel,  Materiaal

Filmpjes kijken én leren

Tegenwoordig zijn er ongelooflijk veel hulpmiddelen in het gesprek over seksualiteit en Youtube is dan een plek waar veel mooie en handige filmpjes te vinden zijn. Zie hieronder een kleine selectie.  

Informatie

Het bekendste voorbeeld van een filmpje over zwangerschap is de film over de conceptie, ondersteunt met spannende muziek. Ik hoorde eens kritiek hierover, omdat het niet helemaal wetenschappelijk onderbouwd is. Daar kun je het later nog eens over hebben. Kinderen in de basisschoolleeftijd hebben daar nog geen boodschap aan en kijken dit filmpje keer op keer. De groei van een baby wordt iets concreter.

Een iets realistischer versie met onder andere 3D echo’s past misschien beter bij sommige kinderen, die bovenstaande te spannend vinden.

Het klokhuis heeft afleveringen waarin ze vragen van kinderen beantwoorden. Eén van die vragen is: hoe ademt een baby in de buik. Jonge kinderen snappen dit verhaal nog niet helemaal, maar het zien van de baby in de buik (in een model) en het zien van een nagemaakte placenta aan een pop kan wel beeld geven bij je verhaal. Oudere kinderen vinden het hele verhaal waarschijnlijk interessant, ook inhoudelijk.

Sommige wat oudere kinderen/jongeren zijn heel benieuwd naar een bevalling. Niet allemaal zijn ze ook toe aan beelden daarvan, maar mocht je inschatten dat ze er klaar voor zijn, dan kan onderstaand filmpje helpend zijn. Geen échte bevalling, maar wel informatie en een robot-bevalling in beeld. Dat Elbert helpt op zijn grappige manier maakt dit leuk om naar te kijken.

‘Vlogs’ voor kinderen

Een lief filmpje van een jongetje die grote broer wordt. Heel simpel van zwangerschap naar geboorte en de baby op schoot. Een ‘real life story’ voor kinderen.

En deze… een liever filmpje ben ik nog niet tegen gekomen. Nu zijn mijn twee meiden ongeveer dezelfde leeftijd, ietsje groter, maar het spreekt hen om die reden waarschijnlijk iets meer aan. Een grote zus die haar kleinere zusje alles vertelt over de komende baby (met té lieve stemmetjes). ‘Wachten.’ ‘Ja, het duurt lang, ik zei het toch.’

Prentenboeken

Prentenboeken lezen samen met je kind is heerlijk, maar ook online zijn er een aantal te vinden. Hieronder de boeken, die ik zelf waardeer omdat ze realistisch zijn en informatie geven over wat er allemaal bij komt kijken.

Bobbi wordt grote broer:

Rikki wordt grote broer (o.a. over wat duurt het lang!):

Kaatje en mama’s buik (ook in een Karel-versie):

Hilarisch en verdrietig tegelijk

Het laatste filmpje wat ik jullie niet wil onthouden is een voorbeeld van hoe voorlichting aan kinderen kan verlopen, als je er van tevoren niet over nadenkt. In een vlog stelt een kind plotseling een vraag aan haar ouders, vlug en een beetje lachend. ‘Hoe komt de baby in mama’s buik?’

Kijk vanaf minuut 05:20 hoe het NIET moet.

Welke onvergetelijk filmpje ben ik vergeten te benoemen? Deel op Facebook of via een persoonlijk bericht naar info@platformseksuelevorming.nl jouw tip!

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *