Recensie

Sam en het niet-leuke geheim

‘Maar hoe ver hij het geheim ook wegstopt, wegschiet of weggooit… Het komt altijd weer terug.’

Er zijn van die geheimen, die kinderen buikpijn bezorgen, moe maken en eindeloos verdrietig. Als ze die geheimen alleen blijven dragen, worden ze groter en groter. Over dat soort geheimen gaat Sam en het niet-leuke geheim van Pieter Melsen en Wouter Vaessen.

Veel ouders vinden het een zoektocht hoe ze vertellen over gevaren in het leven o.a. op het gebied van seksueel misbruik, zonder angst aan te jagen. We willen onze kinderen liever niet vertellen wat er kan gebeuren, aangezien dat waarschijnlijk nog geen moment in hen op kwam. Maar tegelijk… we willen wel dat ze weten wat ze kunnen doen als hen toch iets overkomt.

Dat dit mogelijk is op een lichte, toegankelijke en tegelijk duidelijk manier zonder al te specifiek te worden, bewijst dit boek. Het verhaal volgt Sam, die een geheim met zich meesleept. Letterlijk; een groen monster klemt zich aan hem vast. Hij wil er aan niemand over vertellen, want stel dat ze boos worden of verdrietig… Gelukkig is er uiteindelijk iemand aan wie hij het durft te vertellen.

Sam en het niet-leuke geheim helpt kinderen te begrijpen wat dit soort geheimen zijn, wat ze met je doen en hoe je ervan af komt: nare geheimen gaan nooit zomaar weg, tenzij je erover vertelt en dan kunnen anderen je gaan helpen. Alleen al het lezen is goed, maar het biedt zeker ook kansen om verder met kinderen in gesprek te gaan.

Bij een kinderboek is de vormgeving niet onbelangrijk. In dit geval is het boek een feest om te lezen en te kijken door de prachtige, paginagrote illustraties. Ook bij een tweede of derde keer voorlezen is er nog genoeg te zien.

Al met al een belangrijk en mooi geïllustreerd boek om eens in de zoveel tijd met kinderen te lezen! Sam en het niet-leuke geheim is voor 19,95 euro te koop in de boekhandels.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *