Materiaal

GEZINSMOMENT #3 – WONDERLIJK EN WAARDEVOL

Erika van Nes deelde op haar website de afgelopen tijd gezinsmomenten rond het thema seksuele voorlichting. Ze gaf toestemming om de momenten ook hier te delen. Misschien helpen ze je om woorden te vinden, pak je er een voorbeeld uit of doe je het hele moment precies ook zo. Ik hoop dat je (weer) ontdekt dat seksuele vorming een prachtig onderdeel is van de opvoedtaak.

Vandaag moment 3 over vriendschap.

Gezinsmoment #3: Wonderlijk en waardevol door Erika van Nes

Vriendschap, wat is dát een waardevol iets! Laatst dacht ik, als variatie op Descartes’ Ik denk dus ik ben: ik ben verbonden dus ik ben. Wat speelt zich veel van het leven af in vriendschap! Ik word er zelf in elk geval zoveel meer mens door. Waardevol om ook hier als gezin over na te denken.

Vrienden

We starten dit gezinsmoment door een woordweb te maken bij ‘vrienden’. Waar denken we aan? Aan wie denken we? Alles krijgt een plekje op het blad. We lezen vervolgens de bladzijden uit het boek Wonderlijk en Waardevol (p10-11), hebben het over BFF’s, checken hoeveel van de in het tabelletje genoemde items we al hebben gedaan met onze vrienden, en nemen de info door.

‘… vrienden…’

Daarna pakken we de Bijbel erbij; we lezen Johannes 15 vers 12-17 uit de Bijbel in Gewone Taal. Wat is en blijft het bijzonder dat Jezus Zijn volgelingen ‘vrienden’ noemt.
Het ‘Jullie zijn mijn vrienden als jullie doen wat ik van je vraag.’, klinkt in volwassen oren soms voorwaardelijk – in kinderoren kan het echter zomaar heel logisch klinken. Als je vrienden bent, dan wil je toch doen wat de ander fijn vindt? Omdat je, doordat je rekening houdt met wat de ander graag wilt, toch samen kunt leven? En wat wil Jezus graag? Dat we van elkaar houden – dat is dus wat wij te doen hebben. Wauw!

Saar en Jop

Toevallig net een paar dagen voordat we dit gezinsmoment hielden, werd er een verrassingspakketje van de uitgever bezorgd met daarin recensie-exemplaren van nieuwe (of herdrukte) boeken. In dat pakketje zaten onder andere nieuwe herdrukken van de ‘Saar en Jop’ boeken: boekjes voor jonge kinderen, die gaan over de thema’s vriendschap en seksualiteit. Je leest er alles over op de website Saar en Jop, of je kunt de boekjes vinden op de website van de uitgever: Royal Jongbloed.

Tijdens ons gezinsmoment pakken we het boekje over vriendschap erbij en lezen het verhaal van Saar en Jop. Onze kinderen zijn eigenlijk net wat te oud voor dit boekje, maar voor kinderen tot een jaar of 6 is het goed bruikbaar.

Vriendschap is…

Als afsluiter gaan we aan de slag met een aangepaste versie van de opdracht in het boek. De suggestie in Wonderlijk en Waardevol is om zelf een tekstbord op karton of hout te maken over ‘Vriendschap is…’ Wij pakken allemaal een vel magic paper en maken daarop een tekst of tekening van waar wij aan denken bij vriendschap. Uiteraard krijgen deze resultaten een mooi plekje in huis. Leve vriendschappen!

Dit gezinsmoment is eerder geplaatst door Erika en te vinden via de link: Gezinsmoment #3 – Wonderlijk en Waardevol – Zoeken naar het goede

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *