Materiaal

Gezinsmoment #4 – Wonderlijk en waardevol

Erika van Nes deelde op haar website de afgelopen tijd gezinsmomenten rond het thema seksuele voorlichting. Ze gaf toestemming om de momenten ook hier te delen. Misschien helpen ze je om woorden te vinden, pak je er een voorbeeld uit of doe je het hele moment precies ook zo. Ik hoop dat je (weer) ontdekt dat seksuele vorming een prachtig onderdeel is van de opvoedtaak.

Vandaag moment 4 over vriendschap.

Gezinsmoment #4: Wonderlijk en waardevol door Erika van Nes

“Liefde is blind,” “Een blauwtje lopen,” en nog een aantal uitdrukkingen passeren de revue aan het begin van ons 4e gezinsmoment rondom Wonderlijk en Waardevol. De kinderen doen een poging de betekenis ervan te raden. Waar we het deze keer over hebben? Over verliefd zijn en verkering hebben.

Verliefd

Op tafel ligt een hele grote stapel kaartjes, briefjes en foto’s. Allemaal van papa en mama: kaartjes die we elkaar stuurden; briefjes die we elkaar schreven vol lieve woorden of sorry’s; foto’s van de tijd waarin we smoorverliefd verkering hadden. Zorgvuldig bewaard, kostbare herinneringen aan een bijzondere tijd. Helemaal leuk om samen met de oudste kids te bekijken.

We lezen de pagina’s over ‘verliefd zijn’ uit het boek Wonderlijk en Waardevol. Over wat verliefd zijn betekent. Over wat verliefd zijn met je doet. Over verliefd zijn op iemand van het andere of hetzelfde geslacht. Maar ook over foute vriendjes en het belang van praten met je ouders over verliefdheid.

Geliefd

“Of je nu wel of niet ver-liefd bent: je bent in elk geval ge-liefd.” Zo staat er in Wonderlijk en Waardevol. Dat pakken we op om de Bijbel erbij te pakken. We lezen twee heel bekende Bijbelverzen: 1 Johannes 3 vers 16, en Johannes 3 vers 16. Over liefde, eindeloze liefde van God.

‘… kaartjes die we elkaar stuurden…’

Verkering

We slaan de bladzijde om en bekijken de pagina’s over ‘Verkering’. Er staat een heel rijtje dingen die twee mensen die verkering hebben, fijn vinden om te doen: hand-in-hand lopen, dicht naast elkaar zitten, etc. De kinderen krijgen de opdracht dit allemaal uit te beelden. Haha, ze zijn niet in de ‘mood’ en we laten het maar gauw passeren. We lezen de bladzijden, bespreken het verschil met vriendschap, hebben het over openheid naar elkaar over verliefde gevoelens.

En tot slot tekenen we op twee van onze vingers een verliefd stelletje, naar voorbeeld van een plaatje in het boek. Verliefdheid en verkering: geen idee wanneer dat in ons gezin zijn intrede gaat doen. Ik hoop van harte dat we daar tegen die tijd open over kunnen blijven communiceren.

Dit gezinsmoment is eerder geplaatst door Erika en te vinden via de link: Gezinsmoment #4 – Wonderlijk en Waardevol – Zoeken naar het goede.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *