Blogs

Giechelen in bad

Ze zaten samen in bad en het gegiechel was niet van de lucht. Het water spatte alle kanten op, flinke gulpen golfden over de rand. Het oudste meisje ging liggen, de jongen wrong zich er ernaast; in alles een voorbeeld nemend aan grote zus. Daar lagen ze.

De oudste legde haar arm om de jongste heen. Ze gingen weer zitten, maar ze liet hem niet los. Ze wreef over zijn lijf, over zijn buik. Ze legde haar hoofd tegen hem aan. Haar gezicht stond zacht en lief. Ze trok haar broertje tegen haar buik en even zaten ze zo samen.

Misschien een herkenbaar beeld? Je ziet het bij je kinderen. Je merkt het ook bij jezelf, want een kinderlijfje voelt fantastisch! Zeker nat en ingesopt. Het roept dezelfde knuffeldrang in je wakker als wanneer je baby slaapt met een klein glimlachje.

Badderen… een moment dat je allerlei gedrag kunt zien bij je kind. Meisjes die de douchekop op hun vagina richten, want dat voelt zo lekker. Gegiechel als een voetje van broer of zus tegen hun billen duwt. Een jongen die met zijn plassertje speelt en roept: ‘Hij wordt groter, mama, kijk.’ Of: ‘Ik leg er een knoop in!’

‘Badderen… een moment dat je allerlei gedrag kunt zien bij je kind.’

Seksualiteit is er al jong en vroeg. Zonder seksuele gevoelens erachter trouwens. Er is geen fantasie, geen verdere gedachte, er is puur het fijne gevoel. Kinderen zijn lijfelijk. Juist daarom is het een mooi moment om te benutten. In de jonge jaren leg je namelijk de basis van hoe je over seksualiteit praat.

Misschien glimlach je en zeg je: ‘Dat voelt fijn, hé?’ En na een tijdje: ‘Dan hangen we nu de sproeier weer op.’ Of je maakt een grapje richting je zoontje: ‘Nou, stop nu maar, anders past je piemel straks niet meer in je onderbroek.’ Of je zegt rustig: ‘Niet met je voetje bij de billen van een ander; billen zijn privé.’

Is dat seksuele vorming? Ja, zeker! Het moment is niet beladen, je geeft woorden aan geslachtsdelen, het mag er zijn. En als het er nu mag zijn en jullie houden dit vast, dan mag het er ook zijn als er wel seksuele gevoelens gaan spelen.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *