Blogs,  Ervaring van ouders

Ik wil niet naar het feestje!

Herken je de twijfel om met jonge kinderen te gaan praten over seksueel grensoverschrijdend gedrag? Moet dat nu? Annemarie, moeder van Grace, had het ook nooit besproken en daar had ze spijt van. Lees hier haar verhaal.

De dochter van Annemarie, Grace, had een speelafspraakje bij een meisje uit haar klas. Ze had er veel zin in, maar kwam niet enthousiast terug. Zoals vaker gebeurde wanneer ze niet in woorden kon vangen wat er aan de hand was, huilde ze bij thuiskomst. Annemarie probeerde erachter te komen wat er speelde.

Eerst stelde ze wat open vragen, daarna vroeg ze uit op onderwerpen waar haar kind gevoelig voor was. Uiteindelijk kwam er iets uit over de broers van haar vriendinnetje. Maar wat er precies was voorgevallen, kon ze niet vertellen. ‘Ik weet het gewoon niet.’

Drie weken later mocht Grace op het feestje van ditzelfde meisje komen. Hoewel zij daar normaal dolgelukkig over zou zijn, zei ze nu gelijk dat ze niet wilde. En weer lukte het niet om erachter te komen waarom niet.

Zomaar ineens schoot het door het hoofd van Annemarie: ‘Stel dat iets naars is gebeurd op het gebied van seksueel misbruik?’ Ze probeerde die gedachte te negeren, maar dat lukte niet. Stel dat het wel… dan zou zij haar dochter daar zomaar naar terug sturen! Ze wilde signalen die haar dochter gaf serieus nemen.

‘En weer lukte het niet om erachter te komen waarom niet.’

Vastbesloten begon ze weer een gesprek met Grace, maar voor de derde keer liep ze vast. Dit keer omdat ze geen idee had hoe ze het onderwerp ter sprake kon brengen. Nooit eerder was het hierover gegaan. Welke woorden moest ze gebruiken? Ja, ze had best wat voorlichting gegeven, maar niet over grenzen en over wat Grace moest doen als mensen haar op een verkeerde manier aanraakten. En dat dit überhaupt mogelijk was.

Uiteindelijk belde Annemarie de moeder van het vriendinnetje, legde uit dat haar dochter niet wilde en vroeg naar de speelafspraak drie weken terug. Het bleek dat de broers allemaal grappen hadden gemaakt over de meiden. ‘Ik zag wel dat je dochter zich geen houding wist te geven en na een tijdje moest ze ook even huilen. Maar vanmiddag zijn de jongens er niet, helpt dat?’

Opgelucht legde Annemarie de telefoon neer. Dit herkende zij. Inderdaad kon Grace zich ongemakkelijk voelen, als ze niet begreep wat er gebeurde. ‘De broers zijn niet op het feestje’, vertelde ze haar dochter, ‘wat denk je er dan van?’ Direct verdween de weerstand. ‘Dan wil ik wel!’

Grace ging blij naar het feestje. En Annemarie dook die middag in het onderwerp. Hoe kon zij uitleg geven over grenzen en weerbaarheid, over nare geheimpjes en dat niemand ooit aan jouw privé mocht zitten? Want al was er nu niets aan de hand, het kon wel gebeuren. En dan wilde ze er zelf alles aan gedaan hebben om Grace woorden te geven. Zodat ze er in ieder geval over kon praten.

Binnenkort volgt meer informatie over het themapakket ‘Weerbaarheid voor jonge kinderen’ en een recensie over ‘De baas over je lijf’.


Platform Seksuele vorming wil blijven schrijven om elk gezin een veilige plek te laten zijn of worden voor de seksuele ontwikkeling van kinderen. Klik hier om daar financieel aan bij te dragen. Lees meer op de pagina ‘Doe mee’.  

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *