Recensie

Ja & nee gevoelens

Autonomie. Dat is niet alleen voor jongeren en volwassenen ingewikkeld. Zie het maar eens uit te leggen aan kinderen. Als je iets niet wilt, mag je nee zeggen. Ja. Hm. Maar als het kind vervolgens gilt dat het geen haren wil kammen, moet het toch. Kinderen leren eerder dat volwassenen wél over hun grenzen mogen gaan.

Het boek Ja & nee gevoelens van Pauline Oud is een fantastische poging om alle nuances op kinderlijk niveau in kaart te brengen én te laten staan dat kinderen nee mogen zeggen. Dat het boek ook een feest is om door te bladeren, werkt alleen maar mee.

‘… fijne situaties.’

Allereerst is er uitleg over ja en nee. Wanneer zeg je ja? Wanneer zeg je nee? Bij elke bladzijde is er uitleg over het basiszinnetje. Ja zeg je… als je iets wilt, als je wilt dat iets doorgaat, als je iets leuk vindt, als je iets fijn vindt. Vervolgens worden met plaatjes en teksten voorbeelden gegeven. De plaatjes zijn veelzeggend, kinderen hebben soms de woorden niet meer nodig, ontdekte ik.

Van deze basis gaat het naar gevoelens die steeds ingewikkelder of genuanceerder zijn. Wat voelt fijn en wat niet? Wat voelt ja, maar is niet verstandig? Wat voelt nee, maar is wel goed voor je? En wat doe je simpelweg omdat het een afspraak is in het leven: omdat het zo hoort?

Bij elk onderwerp staat een kort verhaaltje. De personages komen steeds terug (ook in de andere delen), tegelijk zijn het echt losse verhaaltjes. Soms gaan ze direct over seksualiteit, soms over samen spelen (relationele vorming).

Het mooie van dit boek is dat het onderwerp seksualiteit en het herkennen van gevoelens verweven wordt met ‘gewone’ fijne of juist niet fijne situaties. Daardoor blijft het licht. Op elke bladzijde staat een uitnodigende vraag om het gesprek met je kind te voeren.

‘De plaatjes zijn veelzeggend.’

Zoek wel een rustig moment om met de kinderen in gesprek te gaan. Onze meiden kwamen met de ene situatie na de andere en begonnen ook te vertellen over wat ze zelf mee maakten. Alleen al daarom is dit boek geslaagd. ‘Soms gaat een kindje kijken bij de wc, naar mijn billen.’ ‘Als er iemand komt die stout is, dan zeg ik gewoon nee.’ Door alle gesprekken kwamen wij niet verder dan twee of drie pagina’s per keer.

Ja en nee gevoelens is geschikt voor en passend bij de belevingswereld van kinderen tot zeker 7 jaar. Aan het eind van het boek worden afspraken genoemd, die je online kunt downloaden als een soort diploma.

Ja & nee gevoelens is onderdeel van de serie Kriebels in je buik. Het kwam tot stand in samenwerking met Sensoa (praat over seks) en Rutgers (doet onderzoek naar seksualiteit). Het is te koop voor € 17,95.


Platform Seksuele vorming onderzoekt en deelt. Dit kost tijd en geld. Klik hier om een kleine financiële bijdrage te leveren. Lees meer op de pagina ‘Doe mee’ of in dit blog.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *