Blogs,  Ervaring van ouders

Kerst en seksuele vorming

Wat die twee met elkaar te maken hebben? Nou, toch wel iets. Er is al vaker een blog over verschenen; Bijbelverhalen kunnen een mooie opening zijn voor een klein gesprekje of alleen maar een opmerking (dat is vaak al genoeg) over seksualiteit.

Samen met mijn meiden volg ik een adventsproject over ‘ donker en licht’. Vorige week lazen we het verhaal van de engel bij Maria. Het verhaal schreef ik vorig jaar al en nu viel me ineens op welk zinnetje ik had gebruikt in de reactie van Maria.

‘Maria weet heel goed hoe kinderen ontstaan en ze weet ook dat zij nog niet met een man in bed heeft geslapen. Ze is verloofd met Jozef, maar verder nog niet. ‘Hoe kan dat?’  vraagt ze dan ook.’

Heerlijk, hoe simpel seksuele voorlichting kan zijn. Een zinnetje in een Bijbelverhaal, misschien een kleine uitleg van jou erbij. ‘Het was bijzonder dat Maria zwanger was, want een kindje ontstaat alleen als het zaad van een man en het eitje van een vrouw bij elkaar komen. Maar dat was niet gebeurd: Maria had niet in bed geslapen met Jozef. God had ervoor gezorgd dat er toch een kindje groeide.’

‘Je legt alleen een stukje kerstverhaal uit.’

Het gaat er niet om dat je de aandacht ineens verlegd naar seksuele voorlichting. Je legt alleen een stukje kerstverhaal uit. Kinderen zullen er waarschijnlijk geen tel langer over nadenken, maar je hebt het wel genoemd, gewoon alsof het normaal is. En dat is het ook. Over een maand maak je misschien weer een opmerking, en die dag erna, en drie weken later.

Heel goede kerstdagen allemaal!

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *