Recensie

Maar HOE dan?

Het boek Maar Hoe dan? Samen lezen over lichaam, liefde en baby’s maken van Karin Middelburg en Philippine van der Goes zag ik al verschillende keren staan in de bibliotheek. Ik besloot hem maar gewoon te lenen en eens te zien of ik dit een fijn boek vindt. Achterop zag ik dat het voor jonge kinderen was, vanaf 5 jaar. Uiterst geschikt om eens te testen dus.

Tijdens het doorbladeren met mijn oudste dochter, waren er enkele bladzijden die ik waardevol vond om met haar te bespreken. Een zesjarige is eraan toe te weten hoe het zit van buiten en van binnen met jongens en meisjes, maar juist ook hoe dat verandert als je ouder wordt. Dat wordt mooi behandeld.

Daarnaast staan er enkele leuke opdrachten in het boek, zoals een opdracht om het geluid vanuit de baarmoeder na te bootsen. Super leuk voor kinderen en een lichte, vrolijke noot bij de informatie. Bij de pagina’s over zaadjes en eitjes en hoe informatie uit beiden een uniek mens vormt, werden kinderen aangemoedigd kleuren te mengen en dat daarna te herhalen om precies dezelfde kleur te krijgen. Dat zal absoluut helpen om dit onderwerp te begrijpen.

Tegelijk had ik moeite met enkele elementen in Maar Hoe dan, vooral als het gaat om de benadering van kinderen als seksuele wezens. Natuurlijk zijn ze dat, maar wel op hun eigen, kinderlijke manier. Persoonlijk vind ik het belangrijk om dat nog niet teveel te vermengen met of koppelen aan de ‘volwassen seksualiteit’.

Twee voorbeelden:

  • Op de bladzijden waar het gaat over verliefdheid, wordt gesproken over zweethanden, blozen, onzekerheid, willen aanraken en meer. Dit alles in je-vorm, waardoor het kind aangesproken wordt. Maar zoals Sanderijn van der Doef ook zegt in Kleine mensen, grote gevoelens ervaren kinderen vooral heftige gevoelens van vriendschap, die ze in volwassen termen verliefdheid noemen.
  • Later gaat het over fijne plekken om aangeraakt te worden en dat die voor iedereen verschillend zijn. Deze boodschap op zich is passend. Maar de tekeningen hierbij, zijn volwassenen die zoenen bijvoorbeeld. Vervolgens is er een opdracht aan kinderen om te tekenen waar zij het fijn vinden om aangeraakt te worden.

Voor veel lezers op dit Platform zullen ook de woorden uit de ondertitel, die later in het boek ook terugkomen, vervreemdend overkomen, als er gesproken wordt over kinderen maken. Datzelfde effect kan ervaren worden door de manier waarop allerlei relatievormen aan de orde komen of door een lange rij (getekende) blote lijven.

Al met al is dit geen boek dat in mijn boekenkast komt te staan, hoewel de opdrachtjes zeker de moeite waard zijn!

Maar HOE dan is voor 18,99 euro te koop in de boekhandel.


Platform Seksuele vorming wil blijven schrijven, ontwikkelen en inspireren om elk gezin een veilige plek te laten zijn of worden voor de seksuele ontwikkeling van kinderen. Klik hier om daar financieel aan bij te dragen.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *