Activiteit,  Blogs

Menstruatie en een weggeefactie

Scroll gelijk door naar beneden als je meer wilt weten over de weggeefactie.

Negen maanden zwanger en een paar maanden borstvoeding, dat is best prettig. In plaats van een maandelijkse mood swing door PMS was er negen maanden een enorme, uitgerekte swing. Ik keek uit naar wat maanden borstvoeding om er nog even van te genieten geen cyclus te hebben. (Lees hier waarom). Heel stiekem hoopte ik dat de zwangerschap van een jongen mijn hormonen in balans had getrokken.

Toen kwam de ‘grijze wolk’ (zie blog). De enige conclusie leek me dat mijn hormonen nogal snel van de leg raakten. Maar kon ik bij de menstruele cyclus nog bedenken dat ik er even doorheen moest, in deze tijd had ik geen enkel houvast. Hoelang kon dit duren?

Ik stopte met borstvoeding, klom op uit het dal. Heerlijk, wat voelde ik me weer licht, vrolijk en verliefd op mijn kleine man. Dat bleef ik en ben ik nog steeds. Goddank. Maar toen de menstruatie weer begon, haalde de week voor de menstruatie alles weer een beetje terug. Dat onbestemde gevoel, onrust, negatieve gedachten, vervreemding en angst.

In een eerder blog schreef ik over een heel voorzichtig waarderen van de menstruele cyclus. Na de zwangerschap bleek ik echter weer deels opnieuw te moeten beginnen. Eerst was er vooral een sarcastisch ‘oh ja, zo ging dat’. Toen ging ik weer vechten: dit zou me niet overkomen. Ik haalde het voedingspatroon uit de kast, ging sporten, probeerde de stress te beperken.

Maar natuurlijk is het niet zó maakbaar. Oh ja, het helpt. Klachten worden verzacht, begin ik nu te merken. Het belangrijkste echter bleek ook nu weer de acceptatie van de cyclus zoals die bij mij past. Het waarderen van wat de cyclus me tegelijk geeft, hoe het helpt.

En dát wil ik heel graag doorgeven aan jou, als moeder, samen met je dochter(s). Er is zoveel moois te leren over de cyclus. Die is zo prachtig gemaakt voor een vrouw. Daarom geef ik in deze feestmaand één mini-cursus ‘Thuis in je cyclus’ weg. (Meer info op de pagina Workshops).

Na deze cursus weet je hoe de cyclus werkt, waar het zich allemaal afspeelt en krijg je handvatten om je cyclus te ondersteunen en er rekening mee te houden. De cursus is twee avonden en kan gegeven worden aan moeder(s) en dochter(s) of een vriendinnengroep. Belangrijk is dat er veiligheid binnen deze groep is.

Zou jij deze cursus graag willen voor jezelf of gun je het iemand? Stuur dan een bericht naar info@platformseksuelevorming.nl. Geef daarin aan wie je bent, wie je dit gunt en waarom (ook als het om jezelf met dochter gaat). Vermeldt ook hoe ik je kan bereiken.

Deze actie loopt van 23 mei t/m 28 mei. Daarna ontvangt de ‘winnaar’ bericht.


Platform Seksuele vorming wil blijven schrijven om elk gezin een veilige plek te laten zijn of worden voor de seksuele ontwikkeling van kinderen. Klik hier om daar financieel aan bij te dragen. Lees meer op de pagina ‘Doe mee’ of in dit blog.  

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *