Recensie

Nee is oké

‘Nee, dat wil ik niet!’

‘Jawel, tanden poetsen moet.’

‘Nee!’

Eén keer raden hoe deze situatie afloopt. Mama pakt het gillende kind op of telt streng tot drie. Het nee van een kind telt even niet; deze taak moet simpelweg gebeuren en vaak nog met enige haast ook, want de klok tikt door en school begint bijna.

En dan, als papa of mama vertelt over je privé en over de baas zijn over je lijf, mag je ineens wel nee zeggen. Hoe zit dat? Best ingewikkeld eigenlijk.  

Gelukkig zijn er boekjes die helpen om het gesprek hierover te voeren. ‘Nee is oké’ van Fonds Slachtofferhulp is er zo één. Ties en Lotte gaan logeren bij opa en oma. Hun dag wordt beschreven en allerlei situaties met ‘nee’ komen langs. Waarom is de ene keer ‘nee’ wel goed en de andere keer niet?

De vraag wordt één keer gesteld en daarna niet heel concreet beantwoord. Er staan gespreksvragen achterin het boekje. Die helpen je om te praten over ‘nee’ zeggen, maar ook over wat je fijn vindt en wat niet. Hoe voelt getroost worden door een trainer en wat is het verschil met een knuffel van papa en mama?

Naast alledaagse situaties als een knuffel van oma, een high five in de klas en een natte lik van de hond is er ook een situatie met een stoere jongen uit de buurt, die Ties vraagt zijn piemel te laten zien. Ties wil vrienden blijven (herkenbaar), maar de vraag voelt niet fijn. Ook deze situatie is goed om te bespreken met kinderen.

Het boekje leest fijn en biedt veel mooie aanleidingen om over door te praten over je eigen grenzen en hoe daarmee om te gaan. De illustraties zijn kleurrijk en houden de aandacht voldoende vast. Het boekje is geschikt voor kinderen van 4 tot 8 jaar.

Het boekje is online te bestellen op de website van Fonds Slachtofferhulp voor 7,50 euro inclusief verzendkosten.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *