Blogs,  Materiaal

(On)begrensde liefde

Valentijnsdag begint in ons gezin een eigen traditie te krijgen. We vieren de liefde op die dag. Niet speciaal de romantische liefde, maar gewoon liefde in het algemeen. Want van elkaar houden is best een feestje waard, zeker als je om je heen kijkt naar gebrokenheid in relaties en gezinnen.

Dat feestje vieren we dan ook dankbaar, met onze ogen op dé liefde gericht. Liefde met een hoofdletter. Liefde die afwijkt van het beeld wat wij in onze cultuur opgedrongen krijgen. Geen liefde die de ultieme vrijheid predikt. Geen liefde die alles uiteindelijk goedkeurt, zolang het maar goed voelt. Nee, liefde die grenzen kent.

Ik krijg vanavond niet de vinger op wat er nu precies schuurt aan liefde en de ultieme vrijheid. En dat is precies wat ook zo lastig is voor onze kinderen en jongeren. Het verhaal over vrijheid klinkt goed. Maar dat er niet direct een net zo duidelijk verhaal tegenin te brengen is, wil niet zeggen dat het andere verhaal dus klopt.

Ik geloof niet in ultieme vrijheid. Het verhaal wat we erover te horen krijgen, is niet het hele verhaal. En op de dag dat wij de liefde vieren, ga ik daarom stamelend en stotterend proberen toch iets te delen van de andere kant. Over grenzeloze en tegelijk begrensde liefde.

Uiteindelijk is God daarin voor mij het grote Voorbeeld.  Zijn liefde is onbegrensd, omdat er niets is wat Hem tegenhoudt om van ons te houden. Zelfs onze afkeer van Hem niet. Zijn liefde is onbegrensd omdat Hij Zijn leven gaf voor mij. Onbegrensd, omdat Zijn liefde geen begin en geen einde heeft.

Maar tegelijk… begrensd, omdat niet alles kan en mag. Begrensd, omdat Hij paal en perk stelt aan wat ik wil. Begrensd, omdat Hij een ruimte beschikbaar stelt om die liefde te vieren en Hij aangeeft dat buiten die ruimte geen ware liefde te vinden is.

Er zijn verschillende antwoorden mogelijk op die Liefde. Mijn antwoord is vertrouwen, ook als ik tegen grenzen aanloop en het liefst wil schoppen of gillen. Zoals mijn zoontje doet, nu zijn zussen buiten de poort mogen en hij binnen de poort moet blijven.

Ineens wist ik hoe ik het vieren van Valentijnsdag morgen inhoud kan geven. Dát beeld van hun jonge broertje begrijpen ze wel. Morgen gaan wij liefde vieren, voluit. Maar we gaan ook leren wat liefde eigenlijk is. Dat grenzen erbij horen. Want, om een trainer te quoten die me dit weekend inspireerde: ‘Bij God vind je ruimte, geen leegte.’

Wil jij morgen ook de liefde vieren en daarbij een verdiepingsslag maken in het begrijpen van wat liefde onder andere is? Download dan het gezinsmoment hier:

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *