
Alles op z’n tijd
Hoe leren we kinderen en jongeren (seksueel) autonoom, in verbinding, te leven? Deel 4.
De ouders van Julia gingen in gesprek, maar van binnen zat er nog wel wat weerstand. Want:
- Wat als ze het oké vindt om met deze jongen te gaan zoenen? Ik vind haar veel te jong!
- Ja, leuk al die vragen, maar ik moet haar beschermen als ouder. Ik wil duidelijk zijn.
- Wat nou ontdekken? Je kunt niet met alles experimenteren. De vraag stellen impliceert dat ik daarachter sta!
Ik denk dat er genoeg ouders zijn die zich hierin herkennen. Er zit zorg achter, betrokkenheid op je kind. Je wilt hen beschermen tegen pijn, misschien ook met in je achterhoofd wat jou is overkomen. De vraag is dan vooral hoe je je kind helpt om haar te helpen goede beslissingen te nemen.
De ouders van Julia hebben een visie op de situatie. En juist nu er een concrete situatie speelt, roept alles in hen om dat door te geven, voor het te laat is. Hun manier om met angst om te gaan is te willen overtuigen.
Maar als zij te snel roepen, zal Julia waarschijnlijk blokkeren. Blijkbaar doet ze iets fout. Terwijl zij heel voorzichtige en kwetsbare stappen zet in haar seksuele ontwikkeling (en dat ís ook ingewikkeld) krijgt ze een knauw. Een knauw die raakt aan haar onzekerheid en (soms) gevoel dat ze de boel niet onder controle heeft.
Zo’n knauw zal ze in het vervolg gaan ontwijken. Ze praat niet meer.

Om de situatie van Julia in te schatten en hun advies daarop aan te passen, hebben de ouders van Julia informatie nodig. En dat is alleen bij Julia te vinden. Om een voedingsbodem te vinden voor een eventueel advies of hun visie is het nodig dat Julia zich niet veroordeeld voelt.
Misschien kunnen ouders hun eigen jeugd weer voor ogen brengen. Wanneer waren zij onzeker? Wanneer wisten zij het niet goed? Hoe gingen zij die ingewikkelde zoektocht aan? Met dat in hun achterhoofd stellen ze vragen en zijn een gesprekspartner voor hun kind.
En dan is er hopelijk ruimte om ook hun visie te delen. ‘Vind je het goed als ik je iets vertel over wat ik ontdekt heb over zoenen?’ ‘Mag ik je vertellen over…’ Persoonlijke ervaringen, maar ook kennis over de (seksuele) ontwikkeling en gedachten over waarden en normen kunnen Julia allemaal verder helpen.
Als Julia dat accepteert, is dat fijn. Zo niet, dan kunnen haar ouders nog zoeken naar een andere manier. Mogen ze een artikel delen of een filmpje opsturen?
Mag je dan nooit grenzen stellen? Zeker wel. Als ouder heb je de taak om je kind te beschermen. Dat is voer voor een andere serie. Of misschien hebben jullie daar mooie ideeën over?
Angst dat het de verkeerde kant op gaat met je kind kennen we allemaal. Hoe ga jij daarmee om? Hoe help jij je kind om zich verder te ontwikkelen?
Waardeer je deze serie blogs en/of het werk wat gedaan wordt op het platform? Help mee door een bijdrage te geven. Financieel (zie deze actie) of op een andere manier (Doe mee). Dank je wel!

Navigeren

Ja & nee gevoelens
Dit vind je misschien ook leuk

Ballonnetjes oplaten
1 november 2022
VERWONDering
9 november 2022