
Over een schatkist, parels, rovers en koningen
GELEZEN In deze nieuwe serie blogs deel ik citaten of samenvattingen uit boeken rondom seksuele vorming, seksualiteit en alles wat ermee samen hangt. Heb je tips? Deel ze met me!
Het lijkt me fantastisch om in heel veel gezinnen te kunnen kijken op het moment dat seksuele voorlichting plaats vindt. In het boek ‘Bloed’ van Beatrijs Smulders krijgen we een inkijkje, maar dan op papier. Haar vader roept haar naar zijn studeerkamer en steekt van wal. Zijn woorden zijn verrassend positief en blijven haar een heel leven bij.
‘Ik hoorde dat je voor de eerste keer hebt gemenstrueerd. Je wordt van een knap meisje straks een mooie, jonge vrouw. Vanaf nu zit je op een schatkist. In die schatkist bevinden zich prachtige, glanzende witte parels en één ruwe diamant. Die parels zijn je toekomstige kinderen. Daarin zitten de genen van al je voorouders besloten. Aar moet je heel zuinig op zijn. Die ruwe diamant, dat ben jij. Een schitterend exemplaar, waar nog flink aan geslepen en gevijld moet worden. Maar op een zeker moment zal die prachtig gaan fonkelen.
Maar realiseer je: er zijn overal kapers op de kust! Rovers, onnozele boeren en buitenlui. Ze sluipen allemaal rond jouw schatkist. Willen er een graai in doen. Daar moet je voor oppassen, want ze kunnen hem ruw openbreken, de diamant vroegtijdig beduimelen, beschadigen en zelfs voor altijd kapot maken.
Daarom, onderbroek zo lang mogelijk aanhouden! Want… alleen een kóning mag binnenkomen! De onderbroek zal je helpen om jezelf te beschermen. Pas als een jongen de onderbroek respecteert, is hij misschien een echte koning. Doet hij dat niet, dan is dáár de deur! Het is de snelste manier om een koning van een pummel te onderscheiden. Je weet direct met wat voor type je te maken hebt. Met de onderbroek aan sta je sterk en dat is bitterhard nodig. Je hebt namelijk iets moois en belangrijks te beschermen. Niemand mag jouw familieparels stelen.’

In het boek van Beatrijs komt de ‘onderbroekregel’ een aantal keer terug. Ze wijst jongens of mannen soms de deur en ontdekt steeds meer dat er inderdaad rovers én koningen zijn.
Daar is niet veel in veranderd. Ze zijn er nog: de rovers en koningen. Ontdekken wat iemand is, kan alleen als je kaders en grenzen hebt. Niet van buiten opgelegd, maar vanuit een autonome keuze, zoals Cocky Drost vaak noemt. Weten tot hoever je wilt gaan, ‘nee’ durven zeggen.
En dan weet je het snel genoeg: is hij een koning of komt hij roven?
Natuurlijk is er andersom ook een verhaal bij te maken: dan zou het gaan om het schenken van je parels ?.
Dit vind je misschien ook leuk

Er bestaat narigheid
15 januari 2021
Ja & nee gevoelens
28 oktober 2022