
Papa, mama + ik
Een recensie
Waar komen kinderen vandaan? De ondertitel van het boekje ‘Papa, mama + ik’ geeft precies de vraag van kinderen weer, zeker zodra ze met zwangerschap in hun omgeving geconfronteerd worden. Heel fijn dat er boekjes zijn die je helpen om antwoord te geven op deze vraag.
Het boekje ‘Papa, mama + ik’, gemaakt door Malcolm en Meryl Doney is al in 1987 uitgegeven en beleefde meerdere herdrukken. Dat is vast niet voor niets; blijkbaar zijn er veel mensen die hem aanschaffen en er enthousiast over zijn. Waarom?
Allereerst spreken de plaatjes ontzettend aan (klik HIER voor een inkijkexemplaar). De baby op de omslag geeft een mooie indruk van het vervolg. Er zit humor in. Het is alsof de baby zich eens achter de oren krabt en zich afvraagt: ‘Ja, goede vraag. Waar kom ik eigenlijk vandaan?’ Later zie je een baby die op z’n kop hangt en tussen zijn benen door kijkt. De gezichten spreken en kinderen genieten daarvan. Er is genoeg te zien tijdens het voorlezen.
De illustraties zijn daarnaast respectvol en rondom vrijen impliciet. Je ziet bijvoorbeeld mensen onder de dekens, terwijl tegelijk met puzzelstukjes duidelijk wordt gemaakt dat twee mensen in elkaar passen. Bij de geboorte zie je moeder van opzij met tussen haar benen een hoofdje.

Het boekje gaat uit van een christelijke visie. ‘God en liefde, huwelijk en gezin moeten nadrukkelijk ter sprake komen, willen kinderen een correct beeld van zichzelf en hun oorsprong krijgen’, zeggen de schrijvers in de inleiding. Ze vertellen in het boek het ‘verhaal’ van jou, dat begint bij de schepping, met Gods bedoeling met mensen. Mooi hoe ze het grote verhaal weten te verbinden aan het kleine kinderleven.
Het boek vervolgt met het ontstaan van een kind uit liefde en een relatie. Daarna volgt zwangerschap, groei van de baby en de geboorte door ‘het gangetje… wel smal, maar tijdens de geboorte wordt het zo wijd, dat de baby er net door kan’. Mooi dat ook de rol van vader tijdens geboorte wordt genoemd.
Het boek is geschreven voor het kind, als in briefvorm. In het slot gaat het over God die ‘blij met jou is’, ‘het is immers zijn idee’, maar ook dat papa en mama blij zijn met het kind. Mooi hoe het woord ‘einde’ doorgestreept is en er ‘begin’ van gemaakt is. Een doordenker, ook voor opvoeders.
In de inleiding geven de auteurs aan dat ouders zelf verantwoordelijk zijn om de inhoud ‘aan te passen’ tijdens het voorlezen, afhankelijk van het niveau van het kind. Dat is bij dit boekje goed te doen; je mist het niet als je eens een klein stukje niet voorleest.
Mijn ervaring met dit boekje is positief. En belangrijker nog: de meiden genoten van de plaatjes en waren geïnteresseerd in het verhaal. Ze zullen hem er vast vaker bij pakken.

Je moet eerst liggen

Filmpjes kijken én leren
Dit vind je misschien ook leuk

Een date met net dat extra
24 juni 2022
Puzzelen
27 mei 2022