
Persoonlijk(heid)
Seksualiteit is nogal persoonlijk, vind je ook niet? Daar praat je niet zomaar over met jan en allemaal. Maar soms zou je wel eens willen weten hoe het bij anderen is, gewoon om te weten of het nu wel zo normaal is wat je ervaart. Of wat jullie ervaren. Gelukkig leven we in een tijd waarin er boeken zijn verschenen over dit onderwerp (recensie volgt) en er online ook genoeg te vinden is. In gesprekken wordt er door steeds meer mensen over gesproken.
Achter de behoefte om erover te praten, kan echter ook een onbewuste visie zitten. Wat nu als 80 % van de mensen die je spreekt, het heel anders ervaart? Dat risico loop je als je op zoek gaat naar andere ervaringen. Maakt dat jouw ervaring minder oké?
In een podcast van Cocky Drost (Seks met sokken) sprak zij met twee jonge vrouwen. Zij waren seculier opgegroeid en zouden dus alle vrijheid moeten ervaren. Maar dat was voor hen een nieuw ‘juk’ geworden. In hun omgeving hoorden ze dat alles oké zou moeten zijn, maar wat als iets voor hen niet goed voelde? Mocht dat ook? Elke cultuur brengt blijkbaar eigen waarheden met zich mee, die de persoonlijke vraag op kunnen werpen: Ben ik dan wel normaal?
Seksualiteit is niet alleen persoonlijk, het heeft ook te maken met je persoonlijkheid. Ongeacht in welke cultuur of kring je je beweegt. Na de onthullingen rondom The Voice wordt op allerlei plekken weer genoemd dat het belangrijk is om kinderen mee te geven dat ze hun ‘nee-gevoel’ serieus mogen nemen. Gelukkig geven we kinderen daarbij geen uitgebreide lijst mee met wat een ‘nee-gevoel’ op moet roepen (al zijn er wel enkele duidelijke lijnen). Ieder kind is anders, vind andere dingen wel of niet fijn. Nee is oké.

Ik geef het mijn kinderen ook mee. Wil je die oom of tante wel knuffelen en een ander niet? Prima! Maar in de seksuele relatie met mijn man komt die opvoedwijze als een boemerang terug. Ook ik ben anders dan anderen, ook ik vind het één wel en het ander niet fijn. Mag dat er ook zijn? Is dat oké? Wat wil ik onze kinderen daarover meegeven?
Seksuele vorming werkt twee kanten op. Gelukkig maar. Het biedt ons, als ouders, de kans om mee te leren. De komende tijd wil ik in blogs, artikelen, recensies en meer kijken naar het thema ‘seksualiteit en persoonlijkheid’ of ‘je seksuele persoonlijkheid’.
Wil jij je ervaringen, wijsheid of andere tips (anoniem) delen: stuur een bericht op de contactpagina of mail naar info@platformseksuelevorming.nl.
Dit vind je misschien ook leuk

‘Hoe gaat dat bij jullie thuis?’
20 september 2022
Gezinsmoment #4 – Wonderlijk en waardevol
25 februari 2022