Recensie

Recensie Jij bent waardevol

Jij bent waardevol! Die boodschap willen we onze kinderen allemaal meegeven; of het nu meiden zijn of jongens. Het boekje ‘Lieve dochter, jij bent waardevol’ van Carianne Ros richt zich op ouders met een dochter, maar als je door de kaft en het roze heen kijkt, is de inhoud net zo goed geschikt voor jongensouders.

Wat heel mooi is aan dit boek, is het brede perspectief van opvoeding en zelfontwikkeling, waarop wordt ingezet. Het gaat over jouw zelfbeeld als ouder, over de basis van Gods liefde, over heel gewone vaardigheden als luisteren.

Het boek opent met de invloed van jouw zelfbeeld. Kun jij je kind accepteren omdat je de ‘appeltjes’ met jezelf al ‘geschild’ hebt? Daarna volgt de basis van waaruit je met je kind omgaat, namelijk dat zij oneindig geliefd is door God. Geef wat je kunt, maar weet dat je kind meer nodig heeft wat zij alleen bij God vindt. Vanuit de beschrijving van wat liefde is (1 Korinthe 13) geeft Carianne tips over hoe je kunt liefhebben. Confronterend en tegelijk helpend om zo concreet te kijken naar wat je doet.

Hierna blijft het praktisch. Leer allereerst luisteren naar je kind, want luisteren is je kind zien. ‘Wie ze zijn is verpakt in woorden’, schrijft Carianne. En ook: leer je kind kennen. Wat vindt ze leuk? Mag ze daarin zichzelf zijn of heb jij onuitgesproken verwachtingen? Per ontwikkelingsfase volgen adviezen hoe je je kind kunt helpen.

‘… leer je kind kennen. Wat vindt ze leuk?’

Het boek sluit af met een hoofdstuk onder de titel ‘Laat je dochter schitteren’. Die woorden hoor ik vaak. Zijn we geschapen om te schitteren? Om op elk gebied van ons leven ’te excelleren’? Ja, we mogen vol vertrouwen leven op een manier die past bij hoe we gemaakt zijn. En tegelijk las ik in een boek van Henry Nouwen, dat we volledig thuis mogen zijn bij God. Ook als we niet excelleren.

Die boodschap mag je vasthouden als je dit boek leest, want soms klinkt het wat stellend, maakbaar. De ondertitel van het boek luidt: Zo geef je je dochter een positief zelfbeeld mee. De schrijfster richt zich op wat je kunt doen, wat je verantwoordelijkheid is als ouder, maar in dit boek en ook in haar andere boeken komt tegelijk terug: je hoeft het niet alleen te doen en God is er net zo goed als je faalt.

Naast jouw rol als ouder zijn er meer factoren die meespelen in de ontwikkeling van het zelfbeeld. It takes a village to raise a child. Daar had ik nog iets meer over willen lezen.  

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *