Blogs,  Materiaal

Hét relatieadvies voor elke relatie

‘Maar wáárom ooit?’ riep ik tegen mijn man. ‘Ik snap hier echt hélemaal níets van! Hoezó ga je eerst wat werk doen?’ De rest van dit gesprek laat zich raden, ik bespaar je de gênante details.

In het vuur van conflicten lijk ik alles te vergeten wat ik geleerd heb over communicatie, vaak samengevat in grappige afkortingen: OMA thuislaten, ANNA meenemen, gebruik LSD, smeer NIVEA enz. (Als dit je niets zegt, is Google je grote vriend.) Samenvattend: stel open vragen.

Nu is ‘waarom?’ op zich best een redelijke vraag, zij het niet dat de (klem)toon vaak de muziek maakt. En ‘hoezo’ kan ook uitnodigen tot een gesprek, maar niet als het eruit komt alsof geen enkel antwoord juist kan zijn.

Vragen stellen, praten, zoeken naar elkaar… hoe de praktijk in mijn geval ook uit pakt, het is toch mijn topadvies bij bruiloften. Je weet wel: geef het bruidspaar sokken, want daar houden ze van, en hang er een wens of advies aan. Ik schrijf het eigenlijk altijd op, maar voor mijn broertje en zijn fantastische vrouw besloot ik het dit keer eens anders aan te pakken. Ik maakte een communicatiespel.

‘… een communicatiespel.’

Achteraf vind ik het jammer, dat ik het weggaf. Want hoewel er ongelooflijk veel communicatiespelletjes op de markt zijn, kwam ik deze algemene variant die ik maakte, nog niet tegen. En hij is best handig, al zeg ik het zelf. Dat klinkt arrogant, maar is het niet. Ik bedoel namelijk vooral dat ik hem zelf ook heel vaak goed kan gebruiken.

Misschien iemand van jullie ook wel. Ik ben vast niet de enige die de aanval inzet als man of vrouw voor de duizendste keer dit of dat doet. Of wanneer iemand iets zegt, wat me raakt. Of wanneer de meiden heel moeilijk doen, zonder daar een goede reden voor te geven.

Daarom deel ik het spel in dit blog (zie foto). Ooit maak ik er een klets pot van als een soort externe, papieren relatiecoach of bemiddelaar. Niet alleen bruikbaar bij liefdesrelaties, maar eigenlijk voor elk soort relatie. Zolang ik me dan aan mijn tekst houdt, komt het wel goed in conflicten.

‘… vragen stellen…’

Misschien heb ik het extra nodig in conflicten of gesprekken over seksualiteit. Want me niet gehoord voelen als het gaat om de huishouding is één ding, maar me niet gehoord voelen als het gaat om de beleving van seksualiteit doet veel en veel meer pijn.

Van mij mag dat spel er komen. En dan krijgt hij een mooie plek. Misschien op mijn nachtkasje. En, kleine grote broer, mochten jullie het spel niet nodig blijken te hebben, dan mag hij gerust terug naar hier.

Vind je zo’n klets pot serieus wel een goed idee? Laat even een reactie achter, dan gaan we dat ‘ooit’ gewoon vervroegen.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *