Blogs

Een lange rij

Al langere tijd verdiep ik me in het onderwerp homoseksualiteit. Regelmatig duizelt het me. Wat een visies, wat een meningen en wat een strijd! Niet alleen vanuit de theologie en pastorale gedachte, maar ook vanuit de wetenschap. Ik zoek echter graag naar overeenkomsten en ontdekte er één: de zoektocht naar gelijkheid, ongeacht je seksuele oriëntatie.

Ik besloot daar te beginnen. Ongeveer, maar dan met een ander woord: veiligheid. De missie van het Platform is niet voor niets om elk kind een veilige plek te geven. Veiligheid, ook als je ‘afwijkt’ van de norm. En ja, ook veiligheid als iemand afwijkt van wat je ziet als Gods norm. Ik denk dat we elkaar daar vinden.

Iedere ouder wil dat zijn/haar kind zich veilig voelt. Veiligheid heeft te maken met geliefd zijn, wie je ook bent en wat je ook doet. Dat heeft te maken met openheid, met durven praten. Dat heeft te maken met meedenken, begeleiden, coachen in het lopen van het levenspad.

Het was tijdens een overleg met de klankbordgroep. ‘Uiteindelijk zoeken we allemaal om in onze seksualiteit zo zuiver mogelijk te leven voor God’, zei iemand. En ineens zag ik ons staan als mensheid. Eén lange rij mannen en vrouwen, en ook zij die zich anders voelen. Eén lange rij hetero-, bi-, en homoseksuelen.

‘… klein beginnen in ons gezin. … veilige sfeer.’

Nee, eigenlijk zag ik ze niet zo. Ik zag allemaal mensen die geschapen zijn als seksueel wezen. Allemaal! En deze mensen worstelden om zuiver te leven voor God. Ze worstelden met schaamte, met verslaving, met heftige beelden in hun hoofd die ze niet kwijt raakten, met op zichzelf gerichtheid, met masturbatie waar ze niet meer de baas over waren, met het gemis van een partner, met het vormgeven van seksualiteit in een relatie.

Stel je voor hoe het eruit zou zien als we elkaar zo benaderen. Niet voor niets klinkt steeds meer de roep om minder aandacht voor homoseksualiteit, alsof dat erger is dan de rest. Elk mens heeft zijn zoektocht in seksualiteit. Elk mens moet dit leren. En elke jongere, elk kind moet hierin gevormd worden.

Dan voer je met elkaar gesprekken over: wat is dan zuiver leven? Hoe ziet dat eruit? Waar worstel jij mee? En jullie als ouders? En waarom denk jij dit of dat? En waarom denk ik dit of dat?

Ik hoef geen oplossing te bieden voor alle grote problemen, theologisch en wetenschappelijk. Maar ik kan wel beginnen in ons gezin. Heel klein. Op zoek naar een veilige sfeer in ons huis, naar gelijkheid en naast elkaar staan.

En heel stiekem droom ik wel groot. Droom ik de missie. ELK GEZIN een veilige plek.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *