Recensie

Saar en Jop praten over seksualiteit

Wat een fijn boek is Saar en Jop praten over seksualiteit! Onze ervaring hiermee is beter dan met het eerste deel. Niet alleen was er heel veel aandacht, maar ook kwam er allerlei gesprek los en was er de mogelijkheid om op onderdelen verder toe te lichten, omdat onze meiden daaraan toe waren.

In dit deel is de juf van Saar en Jop zwanger. De kinderen stellen hier vragen over. Daarna wil Jop graag zwanger zijn, maar Saar is ervan overtuigt dat dit niet kan voor een jongen. Moeder legt uit hoe het zit en aan het eind mogen de kinderen de juf een cadeautje geven.

Het boek is dikker, heeft veel inhoud en vertelt op een niet al te expliciete manier wat jonge kinderen mogen leren over conceptie. Het gaat over het lichaam van een man en vrouw, van buiten en van binnen. Vervolgens wordt kort genoemd dat een man en vrouw die van elkaar houden, met elkaar willen knuffelen. En dan volgt het verhaal van het zaadje en het eitje.

Het boek bevat veel plaatjes, maar dit keer ook meer verhaal om de aandacht vast te houden.

Bij het voorlezen van dit boek ontstonden in ons gezin mooie gesprekken. Al liggend op de bank stelde de oudste de ene vraag na de andere: ‘Denkt u dat u nog een keer zwanger wordt? Wilt u nog een kindje krijgen? En als er tien kinderen in huis zijn?’

Voor het slapen gaan, vertelde ik dat ik God graag wilde danken voor hen, zoals een zin in het boek ook zegt: ‘Dat er nieuw leven kan groeien in de buik van een vrouw, is heel speciaal. Het is een echt wonder.’ Dat leidde tot nieuwe gesprekken. ‘Ik had nooit kunnen denken dat jullie zo zouden zijn’, zei ik, ‘zo lief en mooi. God heeft jullie prachtig gemaakt, van binnen en van buiten.’ Het geglunder van de meiden sprak boekdelen. Zo’n avond vol seksuele vorming is er niet vaak, maar wat zijn deze momenten waardevol.

Saar en Jop praten over seksualiteit is geschreven door Arjet Borger en geïllustreerd door Marieke ten Berge. Het boek is voor 15,99 euro te koop in de boekhandels.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *