
Seks als verrader
Vrijen is iets bijzonders en al heel lang probeer ik woorden te vinden die uitdrukken hoe diep het raakt (emotioneel gezien) en hoe intens en helemaal je erbij betrokken bent. Ik wil het tenslotte steeds beter aan de meiden uitleggen. Tot nu toe vond ik de juiste woorden niet. Misschien omdat we vooral aan de gevolgen zien hoe bijzonder onze seksualiteit verweven is met onszelf en onze identiteit.
Ik zag het in de documentaire ‘Mijn seks is stuk’. Lize Korpershoek onderzoekt daar waarom zij geen zin heeft in seks met haar partners. Nu kun je je afvragen of het nu iets is om en plain public uit te gaan zoeken, maar laten we uitgaan van goede bedoelingen, namelijk om een taboe te doorbreken.
Allereerst viel me op dat ze regelmatig moest huilen. ‘Ik weet niet waarom, maar ik word hier emotioneel van.’ Dat herken ik. Het gesprek over seksualiteit raakt iets in je, iets waarvan je soms niet eens wist dat het er was. Het zit heel dicht op onze emoties.
Weer later was dat op een andere manier zichtbaar. De hoofdrolspeler gaat in therapie om weer te voelen. Ze spreekt uit dat ze er niet zoveel van verwacht, waarop de therapeut antwoord: ‘Ik verwacht eerlijk gezegd dat je eerst verdriet gaat voelen.’ En inderdaad… als ze gaat zitten, haar ogen sluit en gaat voelen, dan komt er verdriet. Zelf merk ik vaak dat ik pas ga huilen, op het moment dat mijn man zijn armen om me heen slaat. Zoals de meiden hun emoties volop laten losbarsten als er troost is, veiligheid. Aanraking heeft iets van veiligheid, als het respectvol en liefdevol gebeurt.
Ook ging het over achterstallig onderhoud in emoties. De therapeut zei toen (en daar schoot ik van overeind): ‘Seksualiteit is daar een verrader van, valt me vaak op. Je kunt prima functioneren, maar (…) dat we alleen kunnen genieten als we mentale rust hebben.’

Wow!! Daar kún je heel sacherijnig van worden, want wanneer heb je nu mentale rust? Maar wat is het gaaf, dat we op zo’n manier gemaakt zijn. Dat onze seksualiteit een signaal is, waar we naar mogen luisteren. Hé, er is iets wat eerst moet gebeuren; je moet ergens mee aan de slag. Of… jullie.
Seks wordt mooier en mooier, als we onze relatie de tijd en aandacht geven die het nodig heeft. Als we onszelf laten genezen en groeien. O.a. daarom is seksualiteit met één partner geweldig. Dan heeft het de kans om steeds mooier te worden.
Dus… geef seks de plaats die het toekomt. Negeer de signalen niet, doe er wat mee en geef je dan over aan het genot dat seks kan geven.
Platform Seksuele vorming wil blijven schrijven om elk gezin een veilige plek te laten zijn of worden voor de seksuele ontwikkeling van kinderen. Klik hier om daar financieel aan bij te dragen. Lees meer op de pagina ‘Doe mee’ of in dit blog.

De baas over je lijf
Dit vind je misschien ook leuk

Feestmaand
25 april 2022
Verantwoordelijkheid (2) en wat ik daarover leerde in mijn christelijke wereld
15 maart 2022