Blogs

Seks is een hoop gedoe

‘Seks is een hoop gedoe’, hoorde ik Cocky Drost, relatietherapeut, eens zeggen in een podcast. Heel anders dan het beeld wat films ons voorschotelen. Het gaat niet vanzelf. Met die verwachting ging ik het huwelijk in en toch werd ik nog verrast door de hoeveelheid ‘gedoe’.

Soms was dat ‘gedoe’ heel gewoon gedoe wat ik in boeken over seks terug las. Iedereen had dat wel eens. Dat verraste me slechts een beetje. Maar er waren ook andere gewaarwordingen die ik nergens terug zag. Ze overvielen me, maakten dat ik het gevoel had te falen, niet helemaal te functioneren zoals een vrouw zou moeten.

Gelukkig had ik open vriendschappen en was ‘seks’ geen verboden onderwerp. Ik vertelde er voorzichtig wat over. Ze luisterden, maar herkenden lang niet alles. En juist niet de dingen waar ik toch al zo onzeker over was.

Dingen, gewaarwordingen. Waar ik het toch over heb? Ik neem je mee in het verhaal van Marieke, samengesteld uit ervaringen van meerdere HSP’ers die ik sprak en van mezelf.

‘Seks is een hoop gedoe.’

Marieke heeft een avond afgesproken seks te hebben. De dag was echter vermoeiend en Marieke hoopt dat de zin komt als ze er gewoon aan beginnen. Maar als haar man haar begint te strelen, moet Marieke hoe langer hoe meer vechten tegen de neiging om uit te vallen of zijn hand weg te slaan. Haar huid voelt alsof ze koorts heeft, aanrakingen doen bijna pijn. Ze ruikt de knoflook, die vanavond in het eten zat, en ervaart bijna afkeer van haar man. En alsof dat niet genoeg is, zucht een kind boven op zolder nogal luidruchtig in de slaap.

De zin in seks komt niet, haar lichaam reageert nergens op en als er al een flintertje opwinding ontstaat, is het zomaar weer weg voordat ze het vast kan pakken. Bij haar man voelt ze de frustratie toenemen en dat begrijpt ze. Vorige keer ‘lukte’ het ook al niet. Toen kwam dat vooral doordat ze niet ‘uit haar hoofd’ kwam. Waren het niet de dagelijkse ‘beslommeringen’, dan was ze wel bezig met wat ze merkte dat hij graag wilde. Dat voelde ze vaak heel goed aan. Als hij dan vroeg wat ze zelf wilde, moest ze daar hard over nadenken.

Even twijfelt ze. Net doen alsof dan maar, voor haar man? Nee, ze wil zoeken naar een beter moment, in het weekend misschien. Zacht houdt ze de strelende hand tegen.

Een week later is het totaal tegenovergesteld. Elke aanraking van haar man zindert door haar lichaam en ze komt dichtbij een orgasme. Maar dan gaat het plezier over in irritatie. Alle prikkels worden haar teveel, overweldigen haar.

‘Seks is een hoop gedoe’, zei Cocky. Ja, ik vermoed dat dat voor iedereen geldt. En voor sommige mensen geldt dat op een specifieke manier, bijvoorbeeld omdat je valt onder de twintig procent hoog sensitieve personen.

Dat is niet erg. Het is mooi en soms ingewikkeld. De vraag is of het er mag zijn; bij jou, in jullie relatie. Misschien wordt seks dan iets minder gedoe. En dát zal altijd zijn weerslag hebben op wat jij vertelt (en laat zien) aan jouw kinderen. Dan is zelf groeien tegelijk opvoeden.

Dit blog is (in iets aangepaste versie) eerder verschenen in het blad VROUW van de CGK.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *