Blogs

Sharenting: wat je kind wil

Na het laatste deel, was er toch nog een blog die geschreven moest worden. En nog één ?. Eerder schreef ik over het delen van foto’s en de keuzes die je hierin maakt. Wat zeggen experts en hoe gaan ouders hiermee om. Het belang van onze kinderen kwam langs. Maar wat vinden zij er zelf eigenlijk van? Vandaag iets meer daarover.

Tijdens onze laatste vakantie kreeg ik het vaker dan ooit te horen: ‘Ik wil niet op de foto!’ Ik zag alleen nog maar een rug of helemaal niemand meer. Kinderen kunnen dat zomaar ineens hebben. Het waarom is lang niet altijd duidelijk. ‘Gewoon. Ik wil het gewoon niet.’

Aan de andere kant kom ik op Instagram al scrollend soms langs kindermodelletjes. Geroutineerd draaien ze een rondje en of kijken me scheef aan. Ze lachen op filmpjes en lijken te genieten.

Het karakter van een kind heeft er vast iets mee te maken. Het ene kind is zich nu eenmaal bewuster van zichzelf dan het andere, en daarbij kan het ene kind van nature wat negatiever of juist positiever kijken naar zichzelf.

Best lastig. Als mijn kind niet wil dat ik foto’s maak, moet ik het dan niet meer doen? Ik leer ze tenslotte dat zij de baas zijn over hun lijf. Maar ja, achteraf zullen ze dankbaar zijn voor de herinneringen, dat weet ik zeker.

En de kleine modelletjes: als zij altijd maar op de foto willen, moet je daarin altijd met hen meegaan? In het blog van experts kwam al naar voren, dat kinderen bepaalde rechten hebben. En dus moet je soms een grens stellen of juist iets stimuleren voor hun bestwil.

Sja, wat je kind wil… Misschien is een gesprekje een leuk experiment voor komende week, of je kind nu juist graag of niet op de foto wil. ‘Joh, wat ik nu eens wil weten: wat vind jij ervan als ik foto’s van je maak? Vind je dat altijd fijn? Wanneer wel of niet?’ Kinderen kunnen verassend wijs uit de hoek komen.

Of: ‘Wat vind je ervan dat ik deze en deze en deze foto van jou deel?’ En: ‘Kijk, dit zijn de mensen die jouw foto kunnen zien. Hoe vind je dat?’

De generatie kinderen die leeft met hun ‘sharende’ ouders is opgegroeid en langzaam maar zeker laten ze hun stem erover horen. Ik vond twee filmpjes, die de moeite van het kijken waard zijn. De eerste is een confrontatie tussen kind en ouder, de tweede geeft meningen van kinderen weer.

Ik ga het gesprek binnenkort maar eens aan. En ik ben benieuwd: Hoe kijkt jouw kind tegen het maken van foto’s aan? En wat vindt hij/zij ervan dat je dit online deelt?

Kinderen gaan in gesprek over de foto’s die hun ouders over hen delen.
De mening van kinderen over hun ‘sharende’ ouders
Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *