Recensie

Ik ben de sterkste

Kinderen (seksueel) weerbaar maken vraagt meer dan één boekje. Eerder recenseerde ik Ja & nee gevoelens, vandaag Ik ben de sterkste van Marianne Witvliet en Henriëtte Moll.

Het verhaal gaat over Josje. Zij stelt zichzelf voor door te vertellen over haar vrienden en gezin. Haar vader is overleden. En dan komt ze iemand tegen, die dingen over haar papa vertelt en zegt hij hem kende. Hij geeft haar complimentjes, noemt haar mooi. Hij vraagt haar of ze een bal wil en ze loopt met hem mee. Maar het voelt niet goed.

Josje rent weg. De situatie zit haar dwars. Ze praat er niet over, het geheim zit in haar en het groeit en groeit. Tot ze het vertelt aan mama. Ze is opgelucht en kan er nu ook over praten met haar vrienden. Van allemaal leert ze iets moois.

Het boek geeft mooie aanleidingen om verder over in gesprek te gaan. De veiligheid bij mama, de mooie vriendschappen, maar ook ‘vage’ situaties en de vraag wie er bij je hoort en wie niet. Wat is een vreemde? Ook het hebben van een geheim, hoe dat voelt en wat goed is om ermee te doen, komt aan bod.

Gevoelens worden op een bijna dichterlijke manier beschreven of getoond. ‘Soms zijn Sammie en ik zo dichtbij dat we elkaar even moeten aanraken. Van blijdschap.’ ‘Mijn nestje maakte ik dieper en dieper in het dekbed.’

‘Mijn nestje…’

Deze poëtische manier van vertellen zal voor sommige kinderen goed te volgen zijn, terwijl andere kinderen er moeite mee hebben. Voor mijn dochter van vijf jaar was het te abstract en te vaag, waardoor ze de boodschap moeilijk kon pakken. De oudste kon het juist wel goed volgen. De gevoeligheid van Josje sluit goed bij haar aan.

Het is dan ook aftasten of dit boekje (al) geschikt is voor jouw kind(eren). Doordat Ik ben de sterkste nergens expliciet wordt over seksueel misbruik, is het echter geen probleem om het maar gewoon te proberen. Wat kinderen niet begrijpen, zal langs hen heen gaan. Het op meerdere leeftijden voorlezen is dan ook een aanrader. Op een gegeven moment zal een kind dan zelfs begrijpen wat Oos zegt aan het eind van boek: ‘Er was geen bal.’

Al met al is dit boek een aanrader om in huis te hebben. Ik ben nog weinig verhalen tegengekomen die dit belangrijke onderwerp zo fijngevoelig beschrijven voor jonge kinderen.

Ik ben de sterkste is uitgegeven door Mozaïek Junior en te koop bij de boekwinkel voor 14 euro.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *