Blogs

Stuiterende hormonen

De eerste maanden met onze kleine meiden blijf ik me altijd herinneren als pittig en heftig. Ik durf het bijna niet op te schrijven, maar doe het toch omdat ik weet dat ik niet de enige ben; soms zou ik die eerste tijd over willen slaan.

‘… soms zou ik de eerste tijd over willen slaan.’

De baby is geweldig, het knuffelen ook. Dat gevoel van dat kleine lijfje dat zich helemaal aan je over geeft: daar kan heel weinig tegenop. Natuurlijk zou ik het niet willen missen. Maar…

– wat een stress geeft het slapen (bij mijn gevoelige baby’s);

– wat een stress geeft de borstvoeding (die ik altijd maar kiele-kiele-genoeg heb/te weinig);

– wat een stress geven alle meningen (‘Laat dat slapen toch los, geef je eraan over.’ ‘Zorg dat ze uit zichzelf leren slapen.’ ‘Je kunt niet te weinig borstvoeding hebben.’ ‘Stop ermee als het je zoveel stress geeft.’ ‘Laat ze gerust even huilen.’);

– wat een hormoonstuiterbal ben ik in die eerste maanden.

Die achtbaan zou ik als kiespijn kunnen missen. Het ontneemt mijn zicht op de ongelooflijk mooie kant van die eerste maanden. Want die is er. Ik herinner mezelf eraan, ‘spreek tot mijn ziel’ en vat weer moed. Hopelijk jij ook. Want de lijst van wat je mag onthouden is veelomvattend en groots:

– Jouw liefde voor je kind leert jouw kind dat er liefde is, dat het liefde waard is, dat het liefde mag ontvangen.

– Die veiligheid en zekerheid maakt dat een kind het leven aan durft.

– Jouw zachte, liefdevolle zorg voor je kind leert je kind dat zijn lichaampje van hem is, dat het bij hem hoort en dat het liefdevolle aanraking waard is.

– Jouw reageren op de behoeften van je baby leert jouw kind dat het anderen kan vertrouwen en dat het zich daaraan over mag geven.

Liefde, ontvangen, lichaam, aanraking, vertrouwen, overgave. Allemaal woorden om te onderstrepen, want ze horen bij seksuele opvoeding. Ja! Daar ben je in die eerste maanden al mee bezig, net zoals je met geloofsopvoeding bezig bent. Je legt een basis om op verder te bouwen. Je koestert, raakt aan, geeft drinken, brengt in slaap (op welke manier dan ook) en biedt speelgoed aan.

Dit is zo’n ongelooflijk mooie waarheid. Dwars door mijn stuiterende hormonen heen herinnerde ik mij dit. Het hielp me om weer naast het bedje van de kleine te zitten en zacht over het hoofdje te strelen, tot ze in slaap viel. Het hielp me om te glimlachen als de kleine haar oogjes strak op me gericht had, terwijl ze uit mijn borsten dronk.

*Wil je meer lezen over dit onderwerp? Dan is het boekje ‘Een baby verzorgen is ook opvoeden‘ een aanrader.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *