Blogs

Van boterham en pindakaas tot seks en vulva

Praten, het lijkt zo makkelijk. Tot je het over bepaalde onderwerpen moet gaan hebben. Als je niet gewend bent om te praten over seksualiteit, ben je je intens bewust van elk woord dat je zegt. Je gaat misschien zelfs anders praten, legt het er dik bovenop of probeert het juist een beetje weg te moffelen. Je wordt rood, gaat stotteren. Je kinderen kijken je nieuwsgierig aan… wat gebeurt hier?

Al met al voelt het helemáál niet comfortabel. Misschien stop je er zelfs wel mee, omdat het zo ongemakkelijk voelt. En daar schaam je je vervolgens weer voor.

Herkenbaar, echt! Ik schrijf uit eigen ervaring. Dat zou je niet denken, als je me nu bezig zag met de kinderen. Woorden als penis, vagina, vulva en seks vloeien net zo natuurlijk uit mijn mond als hagelslag, boterham en pindakaas, om maar wat te noemen.

‘… legt het er dik bovenop…’

Er is dus hoop, waar je ook begint. Wat heeft mij geholpen? Vijf tips:

1: Ga het gewoon doen en begin niet te groot. Dus gebruik het woord in een zin, zonder gelijk een enorm gesprek te willen voeren. Een handig moment om bepaalde woorden gewoon maar in de mond te gaan nemen, is tijdens het douchen van de kinderen. ‘Ik moet alleen je vagina/vulva nog wassen, is dat goed?’ Bijkomend voordeel is dat je meteen oefent met respect (zie daarvoor dit blog). Ben je ongesteld en merken je kinderen er iets van? Zeg regelmatig hardop dat je menstrueert, dat de babykamer schoon wordt gemaakt (let op: je gaat vragen krijgen, dus deze oefening is iets groter).

2: Praat met je partner. Ik weet (ook uit ervaring) dat dit net zo goed een spannende stap kan zijn. Maar echt: de beste manier om vrijer te durven praten over seks is door te gaan oefenen met je partner. Hoe ervaar jij het? Wat vind je fijn? Wat vind je lastig? Of bespreek samen wat je de kinderen wilt leren rondom seksualiteit. Spreek het door tot het wat natuurlijker voelt. Voelt jouw seksualiteit nog ongemakkelijk, dan is misschien het boek ‘vertrouwelijk’ iets voor jou (lees hier de recensie).

3: Lees (prenten)boekjes over seksuele voorlichting. Er zijn prachtige boeken voor kinderen op de markt die het onderwerp seksualiteit op een mooie, respectvolle manier benaderen. Denk aan ‘papa, mama en ik’ (zie recensie) of ‘Wonderlijk en waardevol’ (zie ook recensie). De twee deeltjes van Saar en Jop kunnen helpen. Houd de website in de gaten, want binnenkort volgen meer recensies.  

4: Bestel de box ‘Weerbaarheid voor jonge kinderen’ om seksuele voorlichting concreet vorm te geven met je kinderen. Natuurlijk had ik die box niet, maar het geeft wel weer hoe ik stap voor stap de kinderen mee nam in het onderwerp. Concrete verhalen en aanknopingspunten helpen je om woorden te vinden, die je daarna kunt herhalen. (Box wordt binnenkort beschikbaar.)

5: Lees over seksualiteit op internet, luister een podcast (zoek bijv. op Cocky Drost), pak er een boek bij. Hoe meer het onderwerp in je leven aanwezig is, hoe normaler het wordt. Vervang hoe het vroeger voelde door nieuwe ervaringen.

In ons gezin hebben we een slogan, die ook hierop van toepassing is: Je kunt alles leren, als je maar blijft proberen. En geloof me… er komt een moment dat je ervan gaat genieten, dat het ontspannen aanvoelt. En dát is iets waar kinderen heel veel aan hebben.


Platform Seksuele vorming wil blijven schrijven om elk gezin een veilige plek te laten zijn of worden voor de seksuele ontwikkeling van kinderen. Klik hier om daar financieel aan bij te dragen.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *