Interview

Verwachtingen

De afgelopen twee weken hoorden we het eerlijke verhaal van Dorothée (deel 1 en deel 2). En ze was nog ergens eerlijk over. Iets wat slechts zijdelings met seksuele vorming te maken heeft, maar tegelijk ook heel veel. Lees mee in dit laatste deel.

‘Ik was vroeger niet echt mezelf. Ik liet me leiden door de verwachtingen van mensen om me heen. En ik zie dat om me heen vaker gebeuren. Bijvoorbeeld in de kerk; dat een jongere een por krijgt van zijn ouders, omdat hij/zij iets doet wat niet hoort.’

Dorothée heeft net verteld dat ze hulp heeft gezocht om sterker te worden, assertiever. Ze leerde zichzelf beter kennen, maar ook beter te verwoorden wat ze voelde of wat ze richting haar kinderen wilde zeggen. Het was namelijk lastig om haar eigen weg te gaan, te midden van verwachtingen.

‘En in kerken kan er druk zijn vanuit de gemeenschap. We kijken om ons heen. Ze zullen wel niet denken. We kunnen daar een negatieve perceptie bij hebben. Ik hoop dat we met elkaar eerlijk durven zijn over de opvoeding, want vaak zit achter het mooie plaatje een heel ander verhaal.’

Ze merkte dat ook in haar werk, waarin ze ouders ontmoette. Juist in de hulpverlening wordt zichtbaar wat er achter een voordeur kan spelen. ‘Boks niet tegen elkaar op. Opvoeden is geen wedstrijd.’

‘… letten op wat anderen van je kind vinden.’

We maken de brug naar seksuele vorming, naar het opvoeden van haar kinderen. ‘Het is belangrijk om in te spelen op de behoefte van je kind, in plaats van te letten op wat anderen van je kind vinden.’

Het wordt me langzaam duidelijk wat dit te maken heeft met seksuele vorming. Elk kind is anders en iedereen loopt, struikelt en staat weer op op zijn eigen manier. Ook als het gaat om de seksuele ontwikkeling. Durf ik verwachtingen van me af te laten glijden, om er voor mijn kind te laten zijn op een manier die hij/zij nodig heeft? Ook als dat niet begrepen wordt?

‘Focus op het juiste om je energie op in te zetten’, stelt Dorothée. En dan komen we terug bij het ‘lijntje’ en hoe belangrijk het is om een relatie op te bouwen en fijne dingen te ondernemen.

We komen aan het einde van het interview. Bedankt Dorothée voor je eerlijke verhaal met een oproep tot eerlijkheid, tot openheid, tot investeren in je gezin en tegelijk investeren in jezelf en in dat wat jij nodig hebt, om er voor je kinderen te kunnen zijn.

Dit was het laatste deel. Heb je nog vragen? Zou je meer willen weten over bepaalde elementen in het verhaal van Dorothée? Op 16 januari om 20:00 uur gaan zij en ik online om met jullie in gesprek te gaan over de (seksuele) opvoeding van tieners. Geef je op via info@platformseksuelevorming.nl en je ontvangt een link.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *