Recensie

VERWONDering

Wat ben ik blij dat het boek Verwondering in mijn brievenbus terecht kwam om te recenseren. Zelden zo’n kwetsbaar, diepzinnig en wijs boek gelezen als dit. Ja, het gaat over seksualiteit, maar over veel meer dan dat. Al lezend zoek je met Marianne van Wageningen mee naar wie God is, naar hoe mooi seksualiteit kan zijn, maar ook hoe diep het kan ingrijpen als het mis gaat.

Hoewel de omstandigheden van Marianne totaal anders zijn dan de mijne, klopt het woord uit de ondertitel wel: troost! Ik weet niet of je dit kent, maar als een ander woorden vindt, voor wat jij diep vanbinnen weet, dan kan dat zomaar tranen in je ogen brengen. Dát.

Recenseren kan ik het beste door enkele citaten te noemen, die mij raakten.

  • In de mens legde Hij ook kracht en kwetsbaarheid. Emotioneel zijn mensen het kwetsbaarst in onze seksualiteit en onze kinderen die daaruit voort kunnen komen. In onze seksualiteit zijn we het fijngevoeligst. Het is het teerste, als een vlindervleugel die door de minste aanraking al beschadigt, en daarmee ook het kwetsbaarste dat we hebben gekregen, zodat we in staat zijn om een zeer diepe en intieme relatie met een ander op te bouwen. (pag. 23)
  • De dader verdient mijn boosheid en hij verdient straf, en ik ben ervan overtuigt dat de schuld die er door zijn daad is ontstaan, betaald zal worden. Door wie deze schuld betaald gaat worden, weet ik niet. Is de schuld al betaald aan het kruis door de Heere Jezus, of zal de dader, wanneer hij geen schuld bekent en zich niet voor vergeving tot de Heere Jezus wendt, zelf voor zijn gruweldaad moeten boeten? God is rechtvaardig. Hij zal mij en alle anderen die onrecht is aangedaan recht doen. (pag. 80)
  • Seksualiteit is nooit neutraal. Het maakt je of breekt je. (…) Seksualiteit raakt altijd je ziel. Er is veel wat onze seksualiteit, die zo mooi, verfijnd en gevoelig bedacht is door God, maakt tot iets wat je doet ineenkrimpen door pijn en angst. (pag. 134)
  • Seksualiteit anno nu is geregeld als een te lang opgeklopte pudding: wanneer je een hapje neemt, proef je waarschijnlijk enkel lucht en wat verdwaalde zoetigheid. Dit staat zo ver af van hoe God het heeft bedoeld, namelijk als iets wat verzadigd, je bevestigt, je heiligt en intens verbindt met degene met wie je in trouw en liefde van dit ‘toetje’ geniet. (pag. 136)
Troost

Ik stop. Er zitten teveel omgeslagen bladzijdepuntjes in het boek. Mochten bovenstaande zinnen je nog niet overtuigen, dan geef ik je vier redenen waarom dit boek de moeite waard is.

Dit boek geeft:   

  • meer begrip over de kwetsbaarheid van onze seksualiteit
  • troost na seksueel geweld, hoe klein of hoe groot ook
  • meer begrip van wie seksueel geweld meemaakte
  • (nieuwe) gedachten over God en Zijn weg in/met lijden
  • voeding voor de seksuele vorming van je kinderen/tieners

VERWONDering, hoe God wil troosten na seksueel geweld van Marianne van Wageningen is als paperback te koop voor 20 euro.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *