Recensie

Verzorgen is ook opvoeden

In een eerder blog kwam het boekje ‘Je baby verzorgen is ook opvoeden‘ al langs. Daar lees je ook waarom het met seksuele opvoeding te maken heeft.

Het boekje maakt deel uit van de serie ‘christelijke opvoeding’, uitgegeven door Pro Life zorgverzekeringen en De Banier uitgeverij, onder redactie van Aline Hoogenboom en Joop Stolk. Gelukkig is het niet al te dik en gevuld met veel informatie en voorbeelden. Het hielp mij om meer te zien hoe waardevol de eerste periode met je baby is.

In de eerste hoofdstukken wordt uitgewerkt wat de basistaak in ontwikkeling van een baby is, namelijk vertrouwen krijgen in een aantal mensen. Hechting dus. Je gaat begrijpen hoe een baby zich hecht en wat jij, als ouder, daarmee te maken hebt.

Er wordt veel aandacht gegeven aan het begrijpen van je baby in wat hij of zij al duidelijk maakt. Mooi dat dit langs komt, want als je daar al heel jong bewust mee bezig bent, zet dat zich voort in het latere opvoeden van je kind. Het is één van de belangrijkste ‘succesfactoren’ in de relatie met je kind.

Later in het boek komen nog allerlei praktische onderwerpen langs als rust, regelmaat en slaap. Het zijn dé onderwerpen waar je veel mee bezig bent en alleen al daarom is het fijn het te lezen. Je hoeft het niet met alles eens te zijn om wat te hebben aan de informatie.

In het laatste hoofdstuk ‘Als alles niet vanzelf gaat’ wordt de mythe van de roze wolk een beetje doorgeprikt. Het wordt wel gelijk gekoppeld aan ‘grote’ gebeurtenissen als bijv. een handicap, maar zelfs dan is het fijn te lezen dat niet iedereen zwevend de babytijd beleeft.

Al met al: een aanrader om aan te schaffen als je zwanger bent of in het eerste jaar met je baby.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *