Recensie

5 voorlichtingsboeken in je kast

Zoals je een leescultuur in je gezin kunt creëren, zo kun je ook een seksuele-vorming-cultuur ontwikkelen. De afgelopen tijd heb ik gewerkt aan een basisboekje dat precies daarover gaat. En één van de tips, die ik geef, is om spontane momenten een beetje te sturen. Bijvoorbeeld door voorlichtingsboeken in je kast te zetten (zie ook dit blog).

Goed, dat is allemaal leuk, maar welke boeken zijn dan handig om in je boekenkast te hebben staan? Ik zet er een aantal voor jullie op een rijtje. De recensies vind je als je op de titel van het boek klikt.

  • Papa, mama + ik: een vriendelijk boekje, gericht op 4 – 7 jarigen, waarin uitgelegd wordt hoe een baby ontstaat.
  • Wat voel jij?: een boek om er regelmatig bij te pakken, bijvoorbeeld om een situatie te bespreken en zo te groeien in (h)erkennen en omgaan met emotie, wat nodig is voor seksuele en relationele ontwikkeling. (Eigenlijk hoort ook Ja en nee gevoelens hierbij.)
  • Wonderlijk en waardevol: een basisboek voor kinderen vanaf 8 jaar over alles wat met relaties en seksualiteit te maken heeft.
  • Nee is oké (ook voor oudere kinderen geschikt) of De baas over je lijf (meer voor jongere kinderen): een verhaal over zelf mogen aangeven wat je prettig vindt en over grenzen stellen en seksueel grensoverschrijdend gedrag.
  • …               (Ja, daar staan nog stipjes. Ik vind dat er voor beginnende tieners ook een boekje in de kast moet staan speciaal voor hen als jongen of meisje. De boeken ‘Alleen voor jongens’ en ‘Alleen voor meisjes’ van Judith Janssen – van den Berg staan in de planning om te recenseren. Meer informatie daarover volgt. Heb jij de top-tip voor tieners? Laat het me weten!)

Met deze boeken voor de basisschoolleeftijd heb je een mooie basis, die je aan kunt vullen met boeken die tijdelijk in huis zijn (zie recensies). Wij lenen veel via de bibliotheek, maar misschien kun je met andere ouders ook uitwisselen.

Het belangrijkste: zorg dat ze op ooghoogte staan voor kinderen. Wij hebben bijvoorbeeld een boekenkast boven, waar ze tussen staan, maar soms komen ze ook op de ‘actieve’ boekenplank terecht; in het rijtje van biebboeken die nu gelezen worden.

Op naar veel spontane momenten, die jij stiekem een klein beetje gestimuleerd hebt.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *