Recensie

Wat voel jij?

Een heel belangrijke basis onder seksuele en relationele vorming is het kennen en herkennen van emoties. Heel logisch dus dat in de serie ‘kinderen en seksualiteit/kriebels in je buik’ aan dit onderwerp een volledig boek wordt gewijd. En, zoals ook bij eerdere delen, is dat weer prachtig en uitgebreid gedaan.

Pauline Oud behandelt in Wat voel jij? eerst in één bladzijde wat gevoel eigenlijk is. Je voelt het vanbinnen en kunt het vanbuiten meestal zien. Er zijn fijne en nare gevoelens. Verder voelt niet iedereen hetzelfde, voel je soms twee dingen tegelijk of laat je iets anders zien, dan je vanbinnen voelt.

Na deze al belangrijke inleiding komen allerlei gevoelens aan bod. Per gevoel is er een verhaaltje, een ‘definitie’ en worden terugkerende vragen beantwoord: Wat voel je? Wat zie je? Wat helpt? Hoe … ben jij? Wanneer voel je je zo?

Op elke bladzijde is ook weer een gespreksvraag te vinden. Mijn ervaring is dat kinderen het leuk vinden om die vraag te beantwoorden en ook bij dit boek ontstaat er vanzelf een gesprek door de herkenning die ze ervaren.

De gevoelens die langskomen zijn blij, boos, bang, verdrietig, trots, schuldig, je thuis voelen, verlegen, jaloers, beschaamd, geliefd, meevoelen.

Dit boek is leuk om voor te lezen, maar komt pas echt tot zijn recht als je erop terug komt in specifieke situaties. Uiteindelijk moet de informatie toegepast worden. Zo keken wij naar de vraag ‘wat helpt?’ toen één van de kinderen boos was en dachten erover na of dat bij hen ook hielp. Natuurlijk was dat niet zo op het moment zelf. Het spreekwoord ijzer te smeden als het heet is, gaat meestal niet op voor heftige gevoelens.

Dit boek over gevoelens verdient een plaats in de boekenkast. Om voor te lezen en om eens open te slaan om een situatie te bespreken. Het is zeer geschikt voor jonge kinderen. Het boek is voor 17,95 te koop in de boekhandels.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *