Recensie

Wauw! Ik word vrouw!

Op de één of andere manier zijn veel boeken over de cyclus van de vrouw deels boeken over emancipatie. Ruim baan voor alles wat met de vrouw te maken heeft. Of wat dacht je van de term ‘maanvrouwen’, met bijbehorende termen als: ‘ontwaak de vrouw in jou’.

Het boek ‘Wauw! Ik word vrouw!’ echter verrast me in alle opzichten. Het is bijna het boek wat ik geschreven zou willen hebben. Ja, in de inleiding valt het woord ‘vrouwelijke kracht’, maar heel veel meer dan dat wordt het niet. Geen expliciete lofzangen op hoe speciaal de vrouw is, welke bijzondere krachten zij in zich heeft en hoe dat allemaal meer naar buiten mag komen.

‘… de hele vormgeving is prettig, rustig…’

In plaats daarvan vind ik goede, betrouwbare informatie op een mooie en overzichtelijke manier vormgegeven, namelijk door middel van een cycluscirkel met verschillende lagen. Stap voor stap wordt door deze cyclus heen gewerkt en krijgen verschillende fasen in een vrouwenleven aandacht, maar ook perioden in een maand en hoe je hormonen daarin meewerken.

Het hele boek zou ik omschrijven als rustig, weloverwogen en to the point. De taal is duidelijk gericht op jonge meisjes (vanaf 11 jaar), de tekeningen zijn aantrekkelijk en de hele vormgeving is prettig, rustig, maar tegelijk ook kleurrijk en mooi. Er zit een soort geruststelling in het hele boek. Ik kan me voorstellen dat er heel wat vragen van jonge meiden in zijn verwerkt. ‘Maak je geen zorgen… dit heeft iedereen.’

Na het boek gelezen te hebben heeft een meisje of vrouw kennis van geslachtsdelen, van vruchtbaarheid, van de cyclus en van hormonen. Na het eerste deel volgt de praktijk: hoe kun je hiermee omgaan en hoe kun je voelen en reageren.

‘Het gaat over vrouw zijn in alle fases van het leven.’

Het boek eindigt met de laatste fase: climacterium, de overgang. Het is daarmee veel meer dan een boek over menstruatie. Het gaat over vrouw zijn in alle fases van het leven.

Het boek is duidelijk gericht op jonge meiden. Op de website zou nog meer materiaal beschikbaar moeten zijn, ook over hoe je je kunt voelen in de verschillende fases. Dat miste ik in het boek, maar kon ik online niet direct vinden.

Het boek is in zekere zin nog erg medisch. Maar dat is op die leeftijd misschien ook wel genoeg. Als meiden ouder worden, een regelmatige cyclus hebben en daardoor ook beter merken wat er in welke fase speelt, kan daar aandacht aan geschonken worden.

*Van dit boek is een doorbladerfilmpje beschikbaar.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *