
Werkboek (Seksuele) weerbaarheid
In een eerder interview met Maria Vermeulen spraken we over seksuele opvoeding. Toen bleek al hoe belangrijk het thema seksuele weerbaarheid is. ‘Het belangrijkste wapen in het beschermen van onze kinderen tegen seksueel misbruik is persoonsvorming en weerbaarheid’, zei ze. ‘Je kind vormen, leren eigen wensen en grenzen te kennen en aan te geven, informatie geven over alles wat met seksualiteit te maken heeft.’
Maar hoe doe je dat? Welke woorden gebruik je? Waar begin je?
Maria heeft haar ervaring ingezet om een heel praktisch werkboekje te maken en ze stuurde het me toe om met jullie allemaal te delen. Het boekje is geschikt voor ouders en meiden in groep 7/8, maar ik denk dat het iedereen kan helpen het eens door te bladeren. Het geeft taal aan het onderwerp, helpt je om te weten waar je moet beginnen, reikt middelen aan.
Hieronder een begeleidend bericht van Maria Vermeulen:
Wensen en grenzen
Binnen de seksuele opvoeding is weerbaarheid een belangrijk aspect. Weerbaarheid betekent in de eerste plaats dat jongeren in staat zijn om vanuit een gezond zelfbeeld te kunnen aangeven wat hun wensen en grenzen zijn op het gebied van intimiteit en seksualiteit. Daarnaast betekent weerbaarheid dat jongeren gevoelig worden voor ‘niet-pluis-situaties’. Deze situaties op tijd herkennen en de vaardigheden hebben om hier op te reageren zijn belangrijke aspecten binnen de seksuele vorming. In dit boekje zijn eenvoudige, laagdrempelige opdrachten beschreven die ouders samen met hun kinderen kunnen uitvoeren. Het werkboekje is bedoeld als eerste aanzet voor ouders om taal en inhoud te geven aan het thema weerbaarheid.
Heeft u naar aanleiding van dit werkboekje vragen en/of opmerkingen dan horen we dat natuurlijk graag!
Met vriendelijke groet,
Maria Vermeulen
Trainer
Salouz – Ieder kind veilig
Tel.: 06 – 18501654

Een online persoonlijkheid
Dit vind je misschien ook leuk

Je moet eerst liggen
29 maart 2021
Rest, reflection en recharging
8 juli 2022