Recensie

Wonderlijk en waardevol!

Deze recensie van het boek ‘Wonderlijk en waardevol’ van Elly van der Gouwe – Dingemanse verschijnt niet per toeval midden in het thema ‘(Seksuele) veiligheid en weerbaarheid’. Het vormt namelijk een prachtig middel om taal te geven aan je voorlichting, niet in het minst rondom dit thema.

Het grote boek is prachtig vormgegeven, kleurrijk en met een mooie spiegel op de voorkant (er zit folie op!). De titel geeft goed aan wat het boek wil meegeven: je bent wonderlijk en waardevol gemaakt. De inhoud is compleet en in een logische volgorde geplaatst.

Qua opzet is het boek speels opgezet. Geen grote velden vol letters, maar stukjes tekst, plaatjes, kaders, pijlen, tips, een verhaaltje en soms een opdracht. Dat maakt het tot een kijk- en praatboek. Het hoeft niet van voor tot achter doorgelezen, maar kan kriskras bekeken worden.

‘Qua opzet is het boek speels vormgegeven.’

‘Wonderlijk en waardevol’ is geschreven vanuit christelijk perspectief, maar er is bewust de keuze gemaakt om het boek in zekere zin feitelijk en objectief te houden. Seksualiteit en alles wat ermee samen hangt, kent heel veel meningen. Alle onderwerpen komen langs, feiten en meningen worden genoemd, maar een duidelijke visie ontbreekt.

Dit heeft iets heel moois, omdat ouders uitgedaagd worden om het gesprek aan te gaan. Zinnetjes als ‘Wat vind jij?’ of ‘Wat vinden jouw ouders?’ helpen hierbij. De bedoeling is duidelijk een actieve houding van ouders. Gesprekken waarin nagedacht wordt over wat God hierin te zeggen heeft en waarom. Het is goed en nodig dat kinderen daarin sterk gemaakt worden in deze tijd.

Tegelijk kun je de vraag stellen: Is puur het aanbieden van materiaal voldoende? Juist omdat er zoveel meningen zijn, vraagt het ook nogal wat van ouders om hierover in gesprek te gaan. Hoe dan? Welke woorden gebruik je? De boodschap vanuit de maatschappij is zo sterk.

Dan ons thema ‘Weerbaarheid en grenzen’. Elly heeft dat onderwerp terug weten te brengen tot tastbare gevoelens, woorden en vaardigheden. Ze stapt niet in de valkuil om alle onderwerpen te benoemen, maar gaat heel basaal aan de slag met een weerbare houding: maak het kind sterk om zelf die afwegingen te gaan maken.

Het boek neemt kinderen daarvoor stap voor stap mee:

– Wat is een ja-, nee- of twijfelgevoel?

– Wat kun je doen bij die verschillende gevoelens?

– Hoe en waar kun je hulp vinden?

Voor sommige kinderen zal het misschien even schrikken zijn om op de tweede pagina al blote lichamen te zien, zeker als je geleerd hebt dat bloot privé is. Enkele ouders in mijn omgeving gaven aan dat ze dit liever iets verder in het boek hadden gezien, zodat er een iets langere aanloop is.

Al met al is dit boek een mooie aanvulling op het beschikbare materiaal!

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *