Vraag en antwoord

Hóe het zaadje bij het eitje komt

Hallo, mijn zoon zit in groep 6 en is bijna 10. Ik zou graag willen weten wanneer het juiste moment is om hem het hele verhaal te vertellen. Hij weet van de zaadcel en de eicel die bij elkaar komen etc. maar nog niet hoe deze bij elkaar komen: wat gemeenschap inhoudt tussen man en vrouw. Mijn man en ik zijn nog terughoudend in het vertellen van dit onderdeel omdat we niet weten of hij hier goed mee om kan gaan/rijp genoeg voor is. Anderzijds zal het niet lang meer duren voordat hij het op school/ergens anders hoort of ziet. Wat is jullie advies hierin? Op school werken ze met de methode Veiligwijs overigens en heb ik navraag gedaan over wat daar in aangeboden wordt de komende periode…. Alvast dank voor het meedenken.

Bedankt voor je vraag. Allereerst vind ik het mooi dat jullie hier duidelijk bewust mee bezig zijn en sámen de voorlichting geven. Dat is waardevol! Je concrete vraag gaat over het juiste moment om deze specifieke informatie over gemeenschap te delen, daarbij noem je ‘rijp genoeg’ en ‘er goed mee om gaan’. Op die twee elementen wil ik graag ingaan om je te helpen het antwoord te vinden op je vraag. Hét antwoord heb ik namelijk niet voor je.  

Het is altijd wat lastig om advies te geven over het juiste moment, omdat ieder kind anders is. Over het algemeen kun je zeggen dat kinderen tot acht jaar nog onbevangen over seksualiteit kunnen praten. Het heeft voor hen nog geen seksuele lading. Dat is voor ons moeilijk voor te stellen, omdat dit voor ons wel het geval is. Wij voelen ons er misschien ongemakkelijk bij. Het is soms ook dát wat de kinderen ook giechelig maakt en niet de informatie die we geven.

Over het algemeen zullen kinderen van tien jaar wél meer besef hebben van de intieme en privésfeer van seksualiteit. Dat zal bij jullie zoon mogelijk ook het geval zijn. Ik vraag me af of daar ook jullie zorg vandaan komt? Als hij nu bij het woord penis al dubbel ligt (wat helemaal niet gek zou zijn), wat gebeurt er dan als jullie vertellen over de penis in de vagina?

Dat raakt mogelijk aan jullie gedachten over rijp zijn en er goed mee om kunnen gaan. Wat als jullie dat gaan zien als een proces? Iets wat hij mag leren, terwijl jullie informatie delen? Jullie kunnen hem helpen om er goed mee om te gaan. Qua leeftijd is hij er in principe rijp voor: hij kan het bevatten.

Misschien helpt het ook om de informatie te vergelijken met iets totaal anders. Wat gemeenschap is en conceptie is medische informatie. Je kunt het vergelijken met uitleg over hoe eten via de slokdarm naar de darmen gaat en er als poep weer uit komt. Ja, dat kan wat gegiechel opleveren en dat mag ook, maar dat staat uitleg niet in de weg.

Om je op weg te helpen, geef ik een voorbeeld van hoe je de informatie kunt delen: ‘Als een man en vrouw van elkaar houden, dan willen ze elkaar ook graag aanraken. Dat begint dan met hand in hand lopen en wordt steeds meer. Ze verlangen ernaar elkaar aan te raken. Als ze getrouwd zijn, knuffelen ze bijvoorbeeld helemaal bloot met elkaar en dat voelt heel fijn voor hen. Zo heeft God het bedoelt, het is mooi dat een man en vrouw dit samen kunnen beleven.

Het bijzondere van een man en een vrouw is dat ze tijdens het knuffelen precies in elkaar passen als puzzelstukjes. De penis van een man past in de vagina van een vrouw. Als dat gebeurt, dan komt het zaad van de man in de vrouw. De zaadjes kunnen bij een eitje komen en als één zaadje in het eitje komt en alles gaat goed, kan er een kindje groeien.’

Nog enkele laatste opmerkingen:

  • Als er een open sfeer in het gezin is (en zo klinkt het) hoeft het geen probleem te zijn als hij informatie op school hoort. Dat zul je nooit kunnen voorkomen. Misschien kun je eens vragen of er op school al over gepraat wordt en of hij alles begrijpt. Benoem dat hij altijd naar jullie mag komen met vragen.  
  • Ik hoor in jullie vraag ook de aarzeling of je te vroeg kunt zijn. Ja, ik denk dat je te vroeg kunt zijn. Binnenkort hoop ik daarover iets te plaatsen. Als je deze informatie op goede grond wilt laten vallen, is het belangrijk om eerst andere informatie te geven. Weet je kind over liefde en trouw, over aanrakingen, over het verschil tussen intimiteit en seksualiteit. Dan valt informatie op zijn plek.
  • Kun je voorbeelden uit de natuur gebruiken of is jullie zoon geen Freek Vonk fan?

Heel veel wijsheid gewenst in dit mooie aspect van de opvoeding!

Please follow and like us:

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *