Artikel,  Blogs

Ze zien jou!

Hoi papa,

Voor andere mensen doen we ons, ook in de relatie, soms beter voor dan we zijn. Slechts een paar mensen staan dichtbij genoeg om te zien hoe je echt met elkaar omgaat. En laten kinderen nu dichterbij dan dichtbij zijn: zij maken heel veel mee! En dus leren ze daarvan.

Jouw kind kijkt naar jou en je vrouw, naar hoe jullie elkaar aanraken, naar hoe jullie naar elkaar kijken, naar hoe jullie samenwerken, naar hoe jullie met conflicten omgaan, naar … Noem maar op. Soms zou ik een film van ons gezin willen zien, om objectief te kijken naar wat ze dan zien. Maar misschien kunnen we zonder dat ook al een eind komen.

Probeer je eens in te denken: wat ziet jouw kind als het naar jullie kijkt? Hoe komen jullie samen over? En mochten er eerst allerlei negatieve dingen boven komen, ga dan door tot je ook de mooie kanten scherp hebt.

Maar ik ga te snel; we moeten een stap terug. Wat wíl jij dat je kinderen zien als ze naar jou kijken? Wat vind je belangrijk om over te dragen? Hoe wil jij met je vrouw omgaan? Zelf vind ik het belangrijk (zoals je misschien al merkte in de blogs) om mijn man te waarderen in zijn eigenheid. Hij hoeft niemand anders te worden omdat ik ergens moeite mee heb.

Er zullen dingen zijn, die simpelweg niet bij jou passen. Je kunt een droombeeld hebben van hoe jij zou zijn als vader en als echtgenoot. Maar je bent ook maar een beperkt mens. Misschien ben jij niet zo aanrakerig of heb je moeite met complimentjes geven. Dan kun je daarin best wat groeien, maar je wordt nooit een knuffelmonster of complimentenmachine. Dat is ook prima!

Maar er zijn een aantal waarden, die iedere man kan overdragen op zijn kinderen en wel op zijn eigen manier. Ik denk aan het volgende:

  • Respect (ook als het gaat om seksualiteit)
  • Vriendelijkheid
  • Vergevingsgezind
  • Uit op het goede voor de ander
  • Eerlijk
  • Liefdevol

Lieve papa, aan het eind van drie blogs wil ik vooral tegen je zeggen dat je zo ongelooflijk belangrijk bent voor je kind(eren)! Wat jij hen kunt leren en laten zien, kan niemand anders. Hoe goed je vrouw het ook doet (meestal denken ze dat zelf ook), ze kan jou niet vervangen.

Dus, papa: zie je kind, ken je kind, leer hen wat het is om je thuis te voelen bij jezelf en leer hen wat het is om voluit van je vrouw te houden.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *