Vraag en antwoord

Nooit seksuele vorming gehad

De vraag: Ik ben in de 20 en heb nooit seksuele voorlichting gehad. Alleen een boekje gekregen om te lezen. Hoe moet ik hier nu mee omgaan? Is er ergens iets te vinden ook voor deze leeftijd?

Allereerst: wat een herkenbare situatie en goed dat je hem stelt. Je bent niet de enige die vroeger een boekje kreeg (zie dit blog). Ik weet verder weinig over jou en je situatie, maar zal een poging doen om je wat aan te reiken.

Je eerste vraag is hoe je hiermee om moet gaan. Ik hoor daarin dat je er iets mee wilt. Waarom? Waar loop je tegenaan? Wil je meer informatie om te weten hoe je kinderen moet voorlichten? Of is het een vraag voor jezelf? En in dat geval: zoek je informatie over intimiteit en seks en hoe dat moet of ben je juist single?

Je ziet, er is nog veel onduidelijk, naast het feit dat ik niet weet of je een man of vrouw bent. Ik ga een poging doen wat praktische tips te geven, omdat je concreet vraagt om een plek of boek.  

Als je zoekt naar hoe je voorlichting een plaats kunt geven in je gezin, dan helpt snuffelen op het Platform. Het boek ‘Blozen mag’ zou ook kunnen helpen. De auteur geeft daarin niet alleen informatie over seksualiteit, maar spitst dat toe op de opvoeding.  

Als je meer informatie zoekt voor jezelf, zijn er veel mogelijkheden. Wil je weten hoe de seksuele ontwikkeling verloopt van een baby naar een volwassene en meer informatie over de seksuele vorming, bekijk dan seksuelevorming.nl eens. Wil je meer weten over de menstruatie, dan raad ik je het boek Wauw, ik word vrouw aan. Of lees de oude boeken van Walter Trobisch (als je die nog ergens kunt vinden).

Als laatste een tip wanneer je op zoek bent naar informatie over seksualiteit in een relatie, waarbij ik er even gemakshalve vanuit ga dat je een vrouw bent (sorry wanneer dit niet het geval is). In het boek Vertrouwelijk vind je ervaringsverhalen, aangevuld met informatie en een boek waar ik persoonlijk veel van leerde, is Kom als jezelf, van Emily Nagoski.

Dit zijn slechts enkele tips. Ga vooral zelf gericht op zoek naar informatie als antwoord op jouw persoonlijke vraag. Kijk rond in de bibliotheek of zoek (voorzichtig) op internet. En misschien durf je zelfs eens over dit onderwerp te beginnen tegen een vriend of vriendin. Misschien merk je tot je verrassing dat zij met soortgelijke vragen worstelen. Natuurlijk kun je ook altijd je vraag aanvullen met een berichtje.

Wil jij ook een vraag stellen? Stuur een bericht via het contactformulier of anoniem via het button op de homepage.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *